Kroz program STANADI obnovljeni barokni dimnjaci na kući Galera

08.02.2019

Kroz  program  STANADI obnovljeni barokni  dimnjaci na kući Galera

Gradonačelnik Željko Burić obišao je danas kuću Galera na kojoj su završeni radovi na sanaciji dvaju starih dimnjaka u sklopu obnove arhitektonskih detalja u staroj gradskoj jezgri kroz program STANADI (Starine naše divne).

 

„Grad Šibenik je  prije nekoliko godina utemeljio  fond za sanaciju povijesnih detalja u gradskoj jezgri putem kojeg osiguravamo sredstva u proračunu za njihovu prijeko potrebnu sanaciju. Do sada je obnovljen niz portala, vratnica, grbova, bifora, a sve pod koordinacijom i nadzorom šibenskog Konzervatorskog odjela. Grad je sufinancirao i obnovu potpornog zida na kući Galera s iznosom  od 100 tisuća kuna. “, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Burić.

 

Za potrebe obnove dimnjaka u proračunu Grada Šibenika osigurano je 150 tisuća kuna, a građevinska tvrtka Zdravko gradnja d.o.o. , ujedno i izvođač okončanih radova, donirala je još 32.105,13 kuna.

 

Voditelj projekta STANADI šibenski konzervator Ivo Šprljan istaknuo je kako riječ o dimnjacima tipičnim za period baroka u Dalmaciji tijekom 17. i 18. stoljeća.

 

„Ovakvih dimnjaka sve je manje u Šibeniku, a sačuvao se tek poneki primjerak sakriven u internim dvorištima unutar povijesne jezgre grada. Stoga je realizacija ovog projekta tim značajnija jer su spašena dva iznimna primjerka.“, istaknuo je Šprljan dodajući kako je obnova dimnjaka na kući Galera 44. projekt sanacije arhitektonskih detalja proveden u sklopu programa STANADI.

 

Građevinski inženjer i projektant Milivoj Miletić kazao je kako je obnova ovih dvaju dimnjaka bila izrazito kompleksan zahvat.