Preminuo hrvatski novinar i književnik Mladen Bjažić

24.01.2017

Preminuo hrvatski novinar i književnik Mladen Bjažić

Mladen Bjažić, hrvatski novinar i književnik, preminuo je danas u Šibeniku u 93. godini života.

Bjažić je rođen na Zlarinu 1924. godine. Učiteljsku školu i Filozofski fakultet završio je u Zagrebu. Osim što je radio je kao novinar, svoj veliki doprinos dao je i dječjoj književnosti, stvarajući brojne knjige za djecu, te također vršeći dugogodišnju dužnost urednika dječjih listova i časopisa, te programa za djecu i mladež na Televiziji Zagreb. Nema te grane književnosti u kojoj se nije okušao, stvarajući pri tom zavidno uspješnu  poeziju, prozu, kazališne tekstove za djecu, književne eseje, novinske putopise i reportaže, televizijske adaptacije i scenarije.

No, njegovo stvaralaštvo ne staje tu. Upravo je Mladen Bjažić  kao urednik dječjih listova »Pionirska zastava« i »Pionir« ranih 50-ih, Bjažić najprije uveo strip u tadašnje socijalističko društvo, a zatim obnovio produkciju hrvatskog stripa. Zato je i postao prvi dobitnik nagrade za životno djelo »Andrija Maurović« za izniman doprinos razvoju hrvatskog stripa, koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa Art 9.

Mladen Bjažić je inicijator i urednik prvih poslijeratnih strip-sveski, bio je prvi urednik »Vjesnikova« strip-zabavnika »Petko« (1952), a ujesen 1954. pokrenuo je legendarni »Plavi vjesnik«.

Prije pet godina u Gradskoj je knjižnici Jurja Šižgorića predstavljeno posljednje djelo iz pera Mladena Bjažića romancin Ma da ne bi, koji je autor posvetio preminulom prijatelju i dugogodišnjem suradniku Milivoju Zeniću.

 

Komemoracija za književnika Mladena Bjažića bit će održana u Gradskoj vijećnici u petak, 27. siječnja 2017. u 13:30.