Otvorenje izložbe kartografa sultana Sulejmana Veličanstvenog


Objavljeno: 07.02.2014


Svečanim otvorenjem izložbe Piri Reis - kartograf sultana Sulejmana Veličanstvenog započela je manifestacija Dani turske kulture u Šibeniku. U Gradskom muzeju Šibenčani su imali priliku razgledati zapise slavnog turskog pomorca, geografa i kartografa koji je  obilježio tursku povijest, ali i svjetsko pomorstvo. Šibenik, Zadar,  Mljet, Cres, Rab, Pag  samo su neki od gradova i otoka  upisanih u kartama 15. stoljeća s oznakama osnovnih karakteristika posjedovanja pitke vode ili kvalitetne prehrambene namirnice.

Na prisutnost turske kulture na našim prostorima osvrnuo se u pozdravnom govoru i gradonačelnik Željko Burić ukazujući na jezično naslijeđe kao jednu od karakteristika.“ Turska je egzotična zemlja, veselimo se razmjeni nematerijalne baštine, ali moramo spomenuti  i ulaganja Dogus grupe koja će svojim investicijama Šibenik učiniti ljepšim i razvijenijim“ – rekao je Burić. Uz gradonačelnika Burića  turskog veleposlanika Buraka Özügergina te predstavnike Tine i Hrvatsko- turske udruge prijateljstva pozdravio je i župan Goran Pauk.

Veleposlanik Özügergin izrazio je zadovoljstvo suradnjom naših zemalja izdvajajući Šibenik kao destinaciju koja mu se posebno svidjela.“Turska je zemlja koja spaja tradicionalno i moderno, a upravo to je specifično za Hrvatsku“, rekao je veleposlanik Özügergin prisjećajući se i ranijih dolazaka u Šibenik vezanih uz projekt luke Mandalina.

Organizator manifestacije Hrvatsko-turska udruga prijateljstva broji dvadesetu godinu postojanja, a u prigodnoj obljetnici program će se nastaviti do konca veljače bogatim sadržajima, projekcijama filmova,  prezentacijom arheoloških istraživanja, promocijom knjiga turskih pisaca te plesnom večeri.


VEZANE VIJESTI

Grad Šibenik 2011
OIB: 55644094063 / MB: 2580420
Powered by: IT-LAB.HR | Design by: MEDIAN.HR