Izložba "Dva pogleda, treći grad" spaja vrlo različite gradove

12.04.2018

Izložba "Dva pogleda, treći grad" spaja vrlo različite gradove

Što povezuje Dubrovnik, jednu od najpopularnijih svjetskih lokacija i turističkih destinacija, i Karlovac, usputni grad, neizvjesne budućnosti, za koji se i Kawasaki 3p u popularnoj pjesmi pitao je li itko, prolazeći, ikada u njemu doista i stao? Spaja ih nova, multimedijalna izložba umjetnice Nives Sertić, koja će se u četvrtak 12. travnja u 20 sati otvoriti u ex Galeriji Matija u Šibeniku, i trajati do nedjelje 15. travnja.

U sklopu osmog po redu Animiranog Šibenika, izložba "Dva pogleda, treći grad" predstavit će autoričine radove "3 do 10, stabla" i "Pogled koji nestaje", koji u formi multimedijalnih prostornih instalacija svaki na svoj način pričaju o dva pogleda na dva grada u kojima je autorica živjela. Iako izrasla iz sasvim različitih motiva, oba rada pričaju o jednoj odabranoj lokaciji u gradu, kroz koju ulazimo u specifičnosti grada i njegovih, na ovaj ili onaj način, perifernih pogleda.

Dvije lokacije povezuje autoričina kontinuirana višegodišnja pažnja i fokus. "3 do 10, stabla" ciklus je fotografija i foto instalacija proizašlih iz dugogodišnjeg promatranja deset stabala na vrhu Srđa iznad Gruža u Dubrovniku. Po riječima autorice, "ona su vizualna konstanta mojeg sjećanja i njegov topološki, ali i emocionalni označitelj, moj osobni vremenski stroj koji ima svoj način mjerenja vremena, a s kojim sam zajedno rasla. " Inspirirana pogledom na jedan izblijedjeli plakat vidljiv s autoceste pri ulasku u Karlovac, Sertić plakatu dodaje filmsku projekciju koja sadrži dijelove veduta Karlovca s 8 mm filmova iz obiteljske arhive i predstavlja nostalgičnu, idealiziranu sliku grada kakvog se sjeća iz djetinjstva, čime stvara rad "Pogled koji nestaje".

Nives Sertić diplomirala je 2009. na Odsjeku za animirani film i nove medije ALU Zagreb. Bavi se interdisciplinarnim istraživačkim projektima kroz različite suradnje i radi poetske foto, video i zvučne instalacije, te performanse. Od 2009. do 2013. usmjerena je na umjetničke interdisciplinarne projekte s fokusom na aktivnom angažmanu umjetnika kao kulturnog radnika, istraživača i pokretača zbivanja: vodi interdisciplinarnu platformu za mlade umjetnike i kulturne radnike Antibiotik i galeriju Jogurt u AKC Medika u Zagrebu (s Ivom Cepanec), te umjetnički interdisciplinarni projekt "O MM" u o Multimedijalnom centru u Studentskom centru Zagreb.

U posljednje se vrijeme godina intenzivno bavi odnosom promatranja, pokreta i vremena: odnosom kamere, snimanja i snimljenog s pokretom tijela iza i ispred kamere, tj. odnosom žive izvedbe, snimljenog materijala i vremena. Osim toga, njen fokus je na osobnom odnosu s okolišem, prirodom i pitanjima temporalnosti, dugoročnog promatranja, vremena, odnosima statike i dinamike unutar njih samih te (vizualnih) medija u koje ih upisujemo: Rearrangeing and (self)-arraged, Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok... (2014.-2016. sa Sonjom Pregrad), 60 godina 15 dana (2016.), 3 do 10, stabla (2017.), Pogled koji nestaje (2018.). Izlaže u zemlji i inozemstvu. Već tri godine dizajnira vizuale festivala Supertoon u Šibeniku. Predaje Kompoziciju na Studiju dizajna u Zagrebu, a studira permakulturu.

Također u ex-Galeriji Matiji, u subotu i nedjelju ujutro, zakazan je i novi nastavak radionice crtane i stop animacije za djecu 'Planktoon', pod vodstvom mladog talentiranog animatora Martina Babića, koja se odvija tijekom travnja i svibnja. Na kraju tog ciklusa svi radovi nastali na radionici biti će prezentirani na završnoj projekciji. Cilj je radionice razvijati likovnu i filmsku pismenost i kulturu kod djece, približiti im svijet animiranog filma iz perspektive animatora tj. autora te ih ohrabriti i zainteresirati za stvaranje filma.

Na radionicama će osmišljava priča i izrađuje scenarij, upoznaje s jednostavnim i brzim tehnikama stvaranja lutaka, osnovnim animiranim pokretima, snimanjem te elementima rasvjete i kamere. Na ovoj radionici polaznici će se upoznati i s upotrebom muzike i zvučnih efekata u animiranom filmu. Zainteresirani se mogu se prijaviti na email radionica@supertoonfestival.com.

Animirani Šibenik program je u organizaciji Udruge Otompotom, to jest međunarodnoga festivala animacije Supertoon, koji jednom mjesečno Šibenčanima nudi raznovrsne izložbe, radionice, koncerte, projekcije animiranih filmova i druge audiovizualne sadržaje i događanja. Sudjelovanje u svim programima je besplatno, a dodatne informacije, raspored događanja i  obavijesti o eventualnim izmjenama možete pronaći na facebooku.