Premijera dokumentarnog filma Stanka Ferića "Oda janjetini"

16.05.2019

Premijera dokumentarnog filma Stanka Ferića "Oda janjetini"

"Oda janjetini" originalni je naslov znanstvenog rada dalmatinskog arheologa, Šibenčanina, prof. dr. sc. Zdenka Brusića, u kojem zastupa tezu o osamtisućljetnom kontinuitetu uživanja u janjetini s ražnja na ovim prostorima, uz stav da to uživanje nije barbarizam, već kulturna baština. 

Tragom te premise, "šibenikolog" Stanko Ferić kreće u istraživanje o tome koliko je dotični fenomen još uvijek prisutan u šibenskom kraju. Međutim, razgovarajući s uživateljima, ugostiteljima, znanstvenicima, ali i s uzgajivačima, ne spoznaje samo njihove gušte i interese, već, nažalost i još nešto - nerazmrsivo klupko birokratiziranih normi i postupaka, zbog kojih, na koncu, u pitanje dolazi i sam nastavak tog višetisućljetnog baštinskog kontinuiteta o kojem je govorio prof. Brusić.

Scenaristi emisije su redatelj Ivo Kuzmanić i urednik Aleksej Pavlovsky. Istraživač, koscenarist i narator je Stanko Ferić.

 

Dokumentarnim film Oda janjetini, treći je film iz serijal Hrvatske televizije Priče s končom iz borše Stanka Ferića.

 

Film će premijerno biti prikazan na HTV1 u četvrtak 16. svibnja 2019. u 11.10 sati, subotu 18. svibnja na HTV4 u 12.30 sati te HTV3 u 13.17 sati.