Pridružite se virtualnom Danu Europe 2020.

08.05.2020

Pridružite se virtualnom Danu Europe 2020.

Europe direct centar Šibenik pridružio se virtualnom i solidarnom obilježavanju Dana Europe koji se obilježava u subotu, 9. svibnja. 

 

Tim povodom pozivaju sve građane da im se pridruže ove subote od 10 do 24 sata na društvenim mrežama - Solidarnost.hr  Organizatori su pripremili poruke solidarnosti iz Hrvatske i Europe, glazbeni, umjetnički i filmski program, virtualne nastupe i iznenađenja.

 

Kako bi u ovim izazovnim okolnostima obilježili Dan Europe, koji je simbol europskog jedinstva, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj s partnerima pokrenulo je projekt Solidarnost.hr. Cilj je projekta omogućiti građanima da komuniciraju svoje osjećaje, želje i nadanja te na taj način podsjetiti i istaknuti ono najbitnije u ovom trenutku, a to je solidarnost.

 

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije". Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

 

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.