Projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana

27.03.2014

Projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana

Provedbom projekta revitalizacije tvrđave svetog Ivana Grad Šibenik će nastaviti obnovu svoga fortifikacijskog sustava, koji predstavlja značajan element lokalne i nacionalne kulturne baštine.


Inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi koji će se pružati posjetiteljima na tvrđavi sv. Ivana omogućiti će pozicioniranje ove šibenske tvrđave kao kulturne turističke atrakcije s jedinstvenom ponudom u Republici Hrvatskoj.

 

Naime, u podnožju sjevernih obrambenih bedema, poznatom kao „kliješta“, posjetitelji će moći uživati u gastro- vizualnom konceptu koji uključuje večeru, 3D video mapping show i igrani dio, koji zajedno čine jedinstvenu interaktivnu cjelinu. Revolucionarna tehnika 3D video mappinga na zidinama tvrđave  prikazivat će  različite sadržaje, stvarajući dodatne dimenzije, optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata, što će posjetiteljima pružiti nezaboravan doživljaj.

 

Na tvrđavi svetog Ivana smjestit će se i povijesni plato i Edukativni kampus opremljen pametnim  interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima unutar zidina tvrđave, koji će doprinijeti smanjenju sezonalnosti i produljenju boravka posjetitelja, osiguravajući kvalitetan smještaj s pratećim tematskim programima.

 

Obnovom tvrđave sv. Ivana razvit će se sadržaj visoke dodane vrijednosti i unaprijediti strateško upravljanje kulturnom baštinom što će pomoći pozicioniranju Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije temeljene na inovativnim rješenjima i uspješnom spajanju tradicije i najmodernije tehnologije.

 

Ponuda  tvrđave svetog Ivana predstavlja značajan kvalitativni odmak od klasične ponude „sunca i mora“ prema razvoju turizma temeljenog na integraciji povijesno - kulturne baštine i najsuvremenijih tehnologija u svrhu visoko kvalitetnog doživljaja destinacije.

 

Projekt Revitalizacije tvrđave sv. Ivana ukupno je vrijedan 49.143.692, 95 kuna, a Europski fond za regionalni razvoj sufinancirat će ga s čak 41.486.646,05 kuna dok će ostatak sredstava osigurati Grad Šibenik. Treba svakako naglasiti kako se radi o najvećem iznosu ikad dodijeljenom Gradu Šibeniku, koji ujedno i prvi dobiva sredstva iz ovog natječaja.

 

 

Izrađivač idejnog rješenja,  izvedbenog projekta i glavnog projekta je arhitektonski studio Vulin/ Ileković.