Brodarički osnovnoškolci domaćini završnice projekta „Maths on earth“

22.03.2013

Brodarički osnovnoškolci domaćini završnice projekta „Maths on earth“

Osnovna škola Brodarica je već nekoliko godina sudionik Programa za cjeloživotno obrazovanje, odnosno potprograma Comenius, koji su u nadležnosti Agencije za mobilnost i programe EU.

Od 16. - 23. ožujka 2013. godine O.Š. Brodarica domaćin je završnice projekta Comenius pod radnim nazivom "Maths on earth (Matematika na zemlji)“ te ugošćuje sudionike programa iz Finske, Francuske i Poljske (sveukupno 7 profesora i 21 učenik). Njih je, s ravnateljem Osnovne škole Brodarica prof. Emilom Božikovom, danas u Gradskoj vijećnici primio i šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović.

„Iznimno sam ponosan na naše učenike koji su već krenuli europskim putem i želim im čestitati na velikom uspjehu. Pozdravljam i njihove i naše goste te im još jednom poželjeti dobrodošlicu u naš grad“, kazao je gradonačelnik.

Brodarička škola jedna je od samo dvije u Hrvatskoj koja se uključila u “Maths on earth” program. Godine 2009. u talijanskom gradu Riminiju boravili su nastavnici, kao promatrači, dok su 2010. sudjelovali u razmjeni učitelja i boravili u Irskoj, Londonu, Portugalu, Turskoj i Mađarskoj. Školi u Brodarici partneri su škole u  Poljskoj i Francuskoj gdje su programi već realizirani, te u Finskoj. Nakon dugotrajnih priprema u matičnoj školi, brodarički osnovnoškolci i sami su otputovali u inozemstvo, što je za njih bilo neprocjenjivo iskustvo.

Potprogram Comenius obuhvaća predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje. Ciljevi potprograma su promicanje svijesti o raznolikosti europskih kultura suradnjom škola i vrtića država koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje, poticanje osobnog razvoja sudionika, razvoj i usavršavanje vještina i kompetencija, te njegovanje ideje o europskom građanstvu.


Sudjelovanjem u potprogramu Comenius utječe se na poboljšanje kvalitete školskog obrazovanja, ističe se njegova europska dimenzija, potiču se mobilnost i učenje jezika, kao i veća uključenost u europsko društvo.