Obilježena 26. obljetnica osnutka legendarne šibenske 113. brigade

19.06.2017

Obilježena 26. obljetnica osnutka legendarne šibenske 113. brigade

Polaganjem vijenaca i svijeća na spomeniku smrtno stradalim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu i kod Središnjeg križa na Kvanju danas je obilježena  26. obljetnica osnutka legendarne šibenske 113. brigade.

 

Vijence su položili gradonačelnik Željko Burić i zamjenik gradonačelnika Paško Rakić, župan Goran Pauk, kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, sa zamjenicima Nikolom Blaževićem i Darijom Puljić, izaslanstva Ministarstva obrane i Glavnog stožera OSRH, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ureda državne uprave, policije te pripadnici 113. brigade, udovice, djeca, roditelji i obitelji poginulih branitelja.

 

Molitvu za preminule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata predvodio je policijski kapelan don Darko Poljak.

 

U sjećanje na sve stradale pripadnike legendarne šibenske 113. brigade služena je sveta misa u kapelici u bivšoj vojarni Bribirskih knezova te je održana Svečana akademija u Katoličkoj osnovnoj školi.

 

Odlukom Ministra obrane Republike Hrvatske od 19. lipnja 1991. godine ustrojena  je 113. brigada Zbora narodne garde. Okosnicu postrojbe sačinjavali su pripadnici  teritorijalne obrane Šibenika i dragovoljci šibenskog kraja organizirani u sklopu Policijske  uprave Šibenik. Polovicom srpnja 1991. godine postrojba se popunjava mobilizacijom, te se  naoružava i ojačava s aktivnom satnijom.

 

Zapovjedništvo 113. brigade promišlja, organizira i uspješno provodi sveobuhvatnu obranu  napadnutog grada Šibenika, kao i područja u šibenskom zaleđu. U prosincu 1992. godine, usklopu preustroja oružanih snaga RH, 113.brigada postaje djelatno-ročnopričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika, te istodobno dio  postrojbe drži crte obrane u skradinskom i vodičkom zaleđu. Postrojba u cjelini sudjeluje u  svim značajnijim bojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata,  pa je u skladu s tim veliki broj pripadnika pohvaljen, nagrađen i odlikovan. Po okončanju  "vatrenog" angažmana 113. brigada radi i djeluje u skladu s mirnodopskim ustrojem  oružanih snaga RH.