Potpisan Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju i uređenje Poljane

13.02.2015

Potpisan Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju i uređenje Poljane

Danas je u Šibeniku gradonačelnik dr. Željko Burić s direktoricom tvrtke Atelier Minerva Ivanom Tutek službeno potpisao ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju i uređenje Trga Poljana, projekta kojim će Šibenik pored gradskog parkinga s tri podzemne etaže, zasjati u potpuno novoj vizuri, uz uređeni trg, fontanu, vidikovac i kaskadna sjedala.

„Nakon godina želja i ideja o uređenju središnjeg gradskog trga došao je trenutak da se konačno krene s realizacijom tog, za Šibenik, važnog projekta. Od promišljanja da on bude samo „šetalište moje mladosti“, preko dvojbi da li ići s parkingom ili ne, ako da s kolikim brojem etaža i parkirnih mjesta…danas smo definitivnu odluku donijeli. Šibenčani će dobiti uređeni trg kakav i  zaslužuju, a kao važan segment revitalizacije stare gradske jezgre  izgradit ćemo garažu s tri etaže i cca 260 parkirnih mjesta. U toj odluci su nas podržali građani, obrtnici i poduzetnici koji žive i rade u staroj gradskoj  jezgri. Posebno me raduje što ćemo, paralelno uz radove na Poljani, uređivati i dio Ulice Kralja Zvonimira te tako riješiti dugogodišnji problem poplava koje tu nastaju uslijed kiša“ , kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Ivana Tutek, direktorica Atelier Minerva, tvrtke čiji je rad u konkurenciji od njih ukupno 52 bio prvonagrađen 2011. na javnom natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga Poljana, pojasnila je pojedinosti na kojima se radilo u periodu do sklapanja ugovora: „Posvetili smo se manjim korekcijama idejnog rješenja kroz bolju valorizaciju objekta gradske knjižnice i preprojektiranja “mosta” uz knjižnicu, zatim na bolju valorizaciju zgrade kazališta izmicanjem ulaza u garažu od kazališta, prilagodbi fontane našim klimatskim uvjetima te prilagodbi kapaciteta garaže velikim potrebama stare gradske jezgre za parkirnim mjestima.“

O rokovima koji se vežu uz danas, na 1.300.000,00 kn bez PDV-a, uz projektantski nadzor od 152.000,00 kn bez PDV-a., potpisani ugovor, govorio je mr.sc. Danijel Mileta zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika: „Ugovor obuhvaća izradu projektne dokumentacije za izgradnju i uređenje trga Poljana idejni, glavni i izvedbeni projekt s troškovnikom, te obavljanje projektantskog nadzora. Ugovorom je zadan vremenski rok za svaku fazu izrade dokumentacije; idejni projekt 90 kalendarskih dana; glavni projekt 90 kalendarskih dana, te izvedbeni projekt s troškovnikom 75 kalendarskih dana. Dokumentacija bi trebala biti kompletirana do kraja godine i odmah krećemo s natječajem za izvođača radova, te, po provedenom postupku javne nabave, početak radova možemo očekivati najkasnije najesen iduće godine.“

Projekt uređenja parkinga s tri etaže, kojeg bi investitor bio Gradski parking d.o.o., prema procjenama bi se kretao od 25-30 milijuna kuna, dok bi parterno uređenje trga, kojeg je investitor Grad, iznosilo cca 10 milijuna kuna, a što prvenstveno ovisi o cijeni materijala kojim bi bila popločena Poljana.

Preduvjet za početak projekta je cjelovito geodetsko snimanje, koje je počelo još u ovaj utorak, a koje uključuje sve ceste u okruženju, okoliš Gradske knjižnice i dio trga ispred Kazališta.

Cjelokupni idejni projekt ima cilj ponovnog oživljavanja gradske jezgre, putem osiguravanja dovoljnog broja parkirnih mjesta na čak tri etaže, što je i želja okolnih stanara među kojima je provedena i anketa u sklopu projekta Jewel.