Predstavljen šibenski božićno-novogodišnji program

06.11.2015

Predstavljen šibenski božićno-novogodišnji program

Šibenčane i njihove goste u Novu Godinu će uvesti jedan od najvećih hrvatskih sastava – „Prljavo kazalište“, a uz glazbene sastave „Vatra“  i „Pavel“ očekuje se nezaboravna repriza novogodišnje noći.

U Perivoju Roberta Visianija, kod spomenika kralju Petru Krešimiru IV, predstavljen je danas  program u organizaciji Grada Šibenika kojim se obilježava Advent i doček Nove godine, osmišljen s ciljem oživljavanja stare gradske jezgre. Ove godine modificira se već uvriježeni naziv Nova u Docu u „950a u Docu – Budi u Šibeniku 2016.“ upravo stoga što se u nadolazećoj 2016. obilježava 950. godina od prvog pisanog spomena Grada Šibenika.

„Ponosan sam na priču koja se iz godine u godinu razvija i raste i koja je uspjela grad oživjeti i tijekom zime. Ta snažna priča stvara neke nove, pozitivne navike, a njezin razvitak rezultat je sinergije svih gradskih struktura, naših obrtnika, ugostitelja, pokrovitelja i naših građana. Posebno mi je drago što na ovakav način ulazimo u godinu važnu za grad u kojoj će, a zasigurno i u svim narednima, svima biti potpuno jasno da je Šibenik zaista mjesto u kojem vrijedi biti i u vrijeme Adventa i za sam doček Nove godine“. , rekao je gradonačelnik Grada Šibenika, Željko Burić.

Lanjska lokacija održavanja Adventskog sajma iznimno je dobro prihvaćena, stoga Perivoj Roberta Visianija ostaje lokacija adventskog programa koji se konceptualno i programski unaprjeđuje. I ove godine Šibenčanima će i njihovim gostima blagdansko raspoloženje upotpuniti klizalište na Trgu Ivana Gorana Kovačića čiji je generalni pokrovitelj Gradski parking d.o.o., a koje otvara na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca i traje do 10. siječnja, a sam Adventski sajam širi se na sva tri dijela parka, koji će, svaki sa svojim koncepcijskim različitostima, biti objedinjen pozitivnom blagdanskom energijom i simbolikom obilježavanja 950. obljetnice grada.

Na Adventski sajam ulazi se Tvrđavicom koja aludira na Tvrđavu sv. Mihovila iz koje je niknuo srednjovjekovni grad i koja će sadržajno biti namijenjena najmlađima; drugi, središnji, izložbeno-prodajni dio perivoja nosi naziv Kod sata čije objašnjenje ostavljamo kao iznenađenje za nešto kasnije, a 'đir' se kroz 'đardin' završava na novoj glazbenoj pozornici nazvanoj Kraljev dvor, za leđima kralju Petra Krešimira IV. u čijoj se darovnici prvi put i spominje Šibenik, uoči Božića davne 1066. koju ove godine obilježavamo i zbog čega smo se, među ostalim, ovdje danas sastali. – rekao je Zoran Erak, koji je uz Moranu Perišu, koordinator ovogodišnjeg programa.

U nastavku je kratko predstavljen cjelokupni program: osim klizališta i prošle godine organiziranog gurmanskog natjecanja u pripravljanju fritula na Mali Božić - Freetulade, očekuju nas zanimljive radionice za djecu u sklopu Tvrđavice, dok će nas na Kraljevu dvoru svakog dana trajanja sajma, od 11. prosinca do 3. siječnja, kroz blagdansku atmosferu voditi DJ kolektiv Kraljevog dvora – Rade Kristić i Milan Živković. Uz stalni glazbeni postav, bogat je i program koncerata uživo koje 11. prosinca otvara Beatles Revival band, jedan od najdugovječnijih europskih tribute bendova; nastavlja se 19. prosinca koncertom Porinom nagrađene pop-atrakcije Detoura s baršunastim vokalom svestrane Maje Posavec; 21. prosinca premijerno će u Šibeniku nastupiti još jedni Porinovci, zagrebački Bang Bang na čelu s Larom Antić, glavnim vokalom šibenskih korijena. Glazbeni program nastavlja se dočekom šibenskih studenata, 23. prosinca s omiljenim i dobro poznatim Kuzmom&Shakom Zulu; 26. prosinca nastupit će Neki Novi Klinci, a nedugo zatim, 29. prosinca autorski neo soul funk bend Mangroove. Glazbeni program u parku 2. siječnja zatvara šibenski roker poznat u mnogim zagrebačkim klubovima, Miro Odak i Gastarbajteri.

950u u Docu dočekat ćemo s jednim od najvećih hrvatskih sastava - Prljavim kazalištem, a za poznate rock uspješnice zagrijat će nas, u tradiciji podrške lokalnim glazbenicima, šibenski sastav The Living room, nastao od triju poznatih šibenskih bendova -Kost i kože, Čarobnjaka i Oranža. Da zabava potraje što duže, pobrinut će se DJ kolektiv s Kraljevog dvora, za ovu noć premješten na glavnu pozornicu u Docu.

Tradicionalne Božićne čarolije u organizaciji Željka Kolopera Keke po 23. put  će uveseljavati ne samo najmlađe i dio će svog programa predstaviti u parku. 

Božićne čarolije započinju 5. prosinca tradicionalnom humanitarnom povorkom u suradnji s jedriličarskim klubom ''Val'', a već sutradan organizira se velika priredba u kojoj će sudjelovati 950 izvođača. Iskušane dijelove programa, koji su već postali tradicijom zadržavamo, ali nas, povrh njih, očekuju nove stvari prilagođene trenutku, stoga mogu reći da će se ovogodišnje Božićne čarolije ciljano tematski povezivati s 950. obljetnicom grada - naglasio je Željko Koloper Keke.

„Pored  bogatog zabavno-glazbenog programa koji učvršćuje Šibenik na mapi urbanih središta koja žive tijekom cijele godine, ponosni smo i na činjenicu što Dočekom priča ne staje – po prvi put Šibenik će proslaviti  i 1. siječnja kada ćemo ugostiti dva popularna sastava, Vatru i Pavel. Ovakav novogodišnji, sadržajno zaokružen vikend zasigurno će odgoditi postblagdansko raspoloženje, a svim našim gostima dati povoda da se u Šibeniku zadrže još duže.– nadodala je Mirjana Žurić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti pod čijom se ingerencijom odvija organizacija 950e u Docu.

Šibenik je, kao jedna od poželjnijih turističkih destinacija za doček Nove godine na velika vrata ušao lanjskim programom, a ove se godine postavljena letvica diže, pa ne sumnjam da će Šibenik, osim za Doček, privući goste i za trajanja cijelog adventskog programa. – nadodao je Dino Karađole, direktor Ureda Turističke zajednice grada Šibenika.

Također, s današnjim danom otvoren je Javni poziv za sudjelovanje na Adventskom sajmu u sklopu programa 950a u Docu – Budi u Šibeniku 2016. Svi zainteresirani i registrirani za prodaju robe, bilo da se radi o ukrasnim predmetima, prigodnim prehrambenim proizvodima ili o ugostiteljskim djelatnostima pozvani su da budu dijelom programa. Svi detalji nalaze se na internetskoj stranici grada Šibenika, a Prijavnicu možete ispuniti i u Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom.