Predstavljeni rezultati ankete u sklopu projekta SHARE

06.12.2017

Predstavljeni rezultati ankete u sklopu projekta SHARE

Rezultati ankete i smjernice za izradu akcijskog plana iz projekta SHARE predstavljeni su danas u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“. Grad Šibenik partner je na projektu SHARE (Sustainable approach to cultural heritage for the urban areas requalification in Europe) koji se financira u sklopu programa Europske unije Interreg Europe.

 

„Projekt SHARE nastoji riješiti izazove u korištenju i očuvanju kulturne baštine izborom najbolje prakse u upravljanju kulturne baštine u urbanim sredinama. Grad Šibenik sustavno i kontrolirano pristupa razvoju turizma, stoga su nam rezultati ove ankete iznimno važni kako bi se sačuvala ugodnost življenja domicilnog stanovništva, ali i boravka stranih posjetitelja u našem gradu.“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.

 

Anketa je provedena među lokalnim stanovnicima, turistima te srednjim i malim poduzetnicima u staroj jezgri grada Šibenika tijekom mjeseca kolovoza i rujna 2017. godine. Rezultati ankete pokazuju kako je glavni motiv dolaska posjetitelja i turista u Šibenik povijest i kultura grada Šibenika, zatim vrijeme te prirodna baština grada i okolice. Također turisti i posjetitelji koji dolaze u Šibenik su izrazito mladi i visokoobrazovani, a Šibenik su kao destinaciju najčešće odabrali na osnovu preporuka prijatelja i rodbine te preko informacija s društvenih mreža. Uglavnom su smješteni u privatnom smještaju te kod rodbine i prijatelja. Lokalno stanovništvo kao motiv posjeta staroj gradskoj jezgri navodi radno mjesto i sektor ugostiteljstva.

 

„Projekt SHARE ima za cilj razvijanje međunarodne suradnje među organizacijama iz sedam različitih zemalja članica Europske unije na području zaštite, očuvanja i unapređenja kulturne baštine te poticanja njenog korištenja prema načelima održivosti. Grad Šibenik ujedno je i jedini hrvatski predstavnik koji sudjeluje u projektu. Kulturna  baština predstavlja važan razvojni resurs svake pojedine regije i Republike Hrvatske u cjelini. Međutim povećan broj posjetitelja, turista i lokalnog stanovništva dovodi do problema očuvanja baštine i njezine dostupnosti svim zainteresiranima. Stoga ovaj projekt naglasak stavlja na uključivanje pametne i održive politike upravljanja kulturnom baštinom.“, istaknuo je voditelj projekta SHARE i pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

 

 

Ukupna vrijednost projekta je 1.564.320,00 €. Vrijednost projekta koji će se provesti u Šibeniku je 104.411,45 EUR od čega je sufinancirano 85% sredstvima EU.