Tvrđava sv. Ivana dodijeljena na korištenje Gradu Šibeniku

26.08.2015

Tvrđava sv. Ivana dodijeljena na korištenje Gradu Šibeniku

Tvrđava sv. Ivana dodijeljena je na korištenje Gradu Šibeniku na rok od deset (10) godina čime je ispunjena i posljednja pretpostavka kako bi se revitalizacija i ove šibenske tvrđave nominirala za sredstva fondova EU. Odluku o dodjeli nekretnine, koja je danas stigla na adresu Grada Šibenika, donijelo je Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske  na svojoj 25. sjednici održanoj 4. kolovoza 2015.g.

„Ovo je izvrsna vijest; tvrđava sv. Ivana spremna je za borbu za sredstva fondova EU i uvjeren sam da ćemo aplikaciju uspješno prijaviti i još uspješnije povući sredstva. Ovom prigodom zahvalio bih posebno zamjeniku ministra kulture g. Alenu Kajmoviću koji se, nakon posjeta Šibeniku u srpnju ove godine, osobno zauzeo kako bismo na korištenje dobili našu Tanaju. Zahvalio bih i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom i Povjerenstvu Vlade Republike Hrvatske na ispravnoj odluci, jer ćemo i ovu najveću kopnenu tvrđavu rekonstruirati kako i zaslužuje, kao dio vrijedne šibenske kulturno-povijesne baštine.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Da podsjetimo, rekonstrukcija tvrđave sv. Ivana, ukupne površine 13009 m2, predviđa obnovu bedema, izgradnju vidikovca i caffe/bistroa s terasom. Posebno zanimljivo je uređenje sjevernog, izduženog dijela tvrđave poznatog kao Kliješta/Tanaja gdje bi se nalazio novi glavni sadržaj namijenjen prvenstveno djeci i mladima nazvan KID’S LAB2. KID’S LAB2 je atraktivan prostor u kojem bi se održavale kraće ili duže tematske radionice stručnog karaktera tijekom cijele godine. Tehničku dokumentaciju izradio je arhitektonski biro Vulin/Ileković.