U petak započinje 14. po redu Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku

04.09.2018

U petak započinje 14. po redu Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku

Ovog vikenda, od 07. do 09. rujna, u Šibeniku se održava 14. po redu Srednjovjekovni sajam. Program ovogodišnjeg sajma danas su u Uredu gradonačelnika predstavili zamjenik gradonačelnika Paško Rakić, ujedno i predsjednik Povjerenstva za pripremu Sajma, te članovi Povjerenstva: Dino Karađole, direktor Ureda Turističke zajednice grada Šibenika, Joso Smolić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Šibenika, Vlasta Mesić, tajnica Udruženja, predstavnik Gradske straže Joško Babačić te Ante Glavurtić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

 

„Cilj Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku je očuvanje materijalne i kulturne baštine grada Šibenika. Povratkom u prošlost želimo oživjeti stare tradicijske vrijednosti te prikazati vrijednu baštinu, ne samo grada Šibenika već i svih naših gostiju, kroz tradicijske običaje, ples i zabavu. Pozivam sve sugrađane i njihove goste koji borave u našem gradu te ugostitelje i hotelijere da iskoriste priliku te posjete Sajam.“, kazao je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

 

Direktor Ureda Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole istaknuo je kako je Srednjovjekovni sajam jedna od najdugovječnijih manifestacija, a ovogodišnja svečanost otvorenja održat će se u subotu, 08. rujna s početkom u 11.30 sati na Trgu Republike Hrvatske nakon povorke postrojbi koja kreće sa šibenske rive.

 

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Šibenika Joso Smolić najavio je kako će svoje proizvode i zanate na sajmu predstaviti 250 obrtnika iz cijele Hrvatske.

 

Ante Glavurtić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj napomenuo je kako će se na sajmu predstaviti povijesne udruge i stare postrojbe iz cijele Hrvatske, a sudjelovat će gosti iz Slovenije te Bosne i Hercegovine. Svi će oni prezentirati svoje vještine u različitim viteškim borbama te izvoditi zabavne programe uz srednjovjekovnu glazbu, ples i različite žonglerske vještine.

 

Aktivni sudionik Sajma je Šibenska gradska straža koja će i ove godine doprinijeti atraktivnosti programa upriličenjem pomorske bitke, kazao je Joško Babačić, predsjednik Gradske straže dodajući kako vjeruju da će ih ove godine poslužiti i vremenski uvjeti.   

Vlasta Mesić, tajnica Udruženja obrtnika grada Šibenika, iz programa je izdvojila tematsku turu „Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika“ koju organizira Udruga vodiča sv. Mihovil, a koja će se održati u subotu, 08. rujna s početkom u 21,15 sati u parku Roberta Visianija.