20.obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

10.12.2019

20.obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Na današnji dan obilježava se 20 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Rođen je 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću gdje je pohađao osnovnu školu, a srednju školu završio je u Zagrebu. 

 

Od samih početaka sudjeluje u antifašističkom  pokretu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok aktivnu vojnu službu napušta 1960. g. Bavi se  znanstveno-istraživačkim i književnim radom te  osniva Institut za historiju radničkog pokreta. Od 1963. godine predaje na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.  Objavio je veći broj knjiga i članaka iz povijesnih znanosti, vojne teorije, suvremene nacionalne povijesti te filozofije povijesti i međunarodnih odnosa.

1972. je osuđen na zatvorsku kaznu zbog "nacionalizma", budući da je njegov povjesničarski rad došao u koliziju sa službenom propagandom komunističke Jugoslavije.

 

Kao zagovornik hrvatske samostalnosti, politički se angažirao potkraj 1980-ih. Godine 1989. osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu te do smrti ostaje njezin predsjednik. Na izborima 1990. godine, izabran je za predsjednika Predsjedništva SRH. U samostalnoj Republici Hrvatskoj još je dva puta pobijedio na neposrednim predsjedničkim izborima, i to 1992. i 1997. godine, te je dužnost obnašao do smrti 1999.g.

Kao vrhovni zapovjednik, vodio je obranu Hrvatske u Domovinskom ratu.

 

Umro je u Zagrebu 10. prosinca 1999., a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj 13. prosinca uz državne i vojne počasti i uz ispraćaj više stotina tisuća hrvatskih građana.

 

Temelji njegove politike bili su: ujedinjenje svih Hrvata neovisno o ideološkoj usmjerenosti, političko-nacionalni pokret čiji je cilj bio samostalna država, ponovni ulazak u srednjoeuropski civilizacijski krug i debalkanizacija Hrvatske, obnavljanje potiskivanih i stigmatiziranih hrvatskih tradicijakulture, jezika i povijesti.