Blagdan je Svete Lucije

13.12.2018

Blagdan je Svete Lucije

Danas, 13.prosinca,  slavi se  blagdan Svete Lucije, djevice i mučenice.

Ovom blagdanu najviše su se radovala djeca koja bi uoči blagdana Svete Lucije pripremala po jednu čarapu (kalcu) ili kratku čarapu (kalcetu) te ih vješala prije spavanja na vrata sobe, prozor ili krevet u koje bi im majke stavljale poklone.

U Šibeniku bi bogatija djeca dobivala  poklone koji su se  sastojali od slatkiša i zlatnine, dok bi djeca težačkih obitelji dobivala po  kolačić, jabuku, bombon,suhu smokvu i po koju kocku šećera .

Do danas je ostao raširen je običaj da se na Dan svete Lucije sije pšenica, kako bi do Božića dosegnula najveću ljepotu i krasila stol, prostor ispod bora, pored jaslica ili neko drugo prikladno mjesto.

Svetoj je Luciji u Šibeniku posvećen istoimeni Benediktinski samostan, osnovan 1963. g.

Sveta Lucija, zaštitnica vida, krojača i kovača je  prema predaji rođena u Sirakuzi na Siciliji oko 280. godine, u imućnoj plemenitaškoj obitelji, a njena  majka Eutihija bolovala od teške bolesti koja se u ono vrijeme smatrala neizlječivom. Lucija je na grobu sv. Agate isprosila majčino ozdravljenje za koje će ona podnijeti mučeničku smrt.  

Kao zahvalu za majčino ozdravljenje, sve što je imala podijelila je siromasima i sama primila zavjet djevičanstva zbog čega ju je njezin zaručnik poganskim vlastima prijavio da je kršćanka te je predana na mučenje, 304. godine u svom rodnom gradu. Nakon mučenja, upravitelj je vojsci naredio da ju spale , ali ju vatra nije ni dotakla . Umrla je tek nakon što joj je jedan vojnik bodežom izbo vrat zbog čega se često i prikazuje s probodenim grlom.

Jedna od legendi kaže da si je Sveta Lucija sama iskopala oči i poslala ih mladiću koji je bio očaran njima i nije mogao smiriti svoju pohotu , zbog čega se u ikonografiji Sveta Lucija prikazuje s očima na pladnju.

Sveta se Lucija štuje kao zaštitnica slijepih i slabovidnih osoba, onih koji su oboljeli od bolesti očiju, kod grlobolje, krvarenja, zaštitnica je pisaca, seljaka, sedlara i trgovaca, kovača, lađara itd., a u njezinom rodnom gradu nalazi se poznata bazilika svete Lucije, stjecište mnogih hodočasnika.