Na današnji dan 1952. godine

06.04.2012

Na današnji dan 1952. godine

Nakon Drugog svjetskog rata Šibenik postepeno postaje jako industrijsko sjedište. Izgrađuju se novi predjeli s modernim stambenim zgradama, novim školama i upravnim zgradama. Polet šibenske industrije počinje izgradnjom velikih tvornica, od kojih su najznačajnije: Tvornica elektroda i ferolegura (35.000t, bivša tvornica SUFID), Tvornica glinice i aluminija (5.000t), Tvornica tekstila "Jadranka" (2,5 mil. m). Osniva se šibenska Slobodna plovidba (28.000 brt), kao i Tvornica lakih metala "Boris Kidrič" (početni kapacitet: 16.000t) koja je osnovana  upravo na današnji dan 06. travnja 1952. godine na Ražinama.

Tvornica lakih metala bila je jedan od glavnih pokretača gospodarskog razvoja Šibenika. Zapošljavala je generacije Šibenčana, a u svom najslavnijem razdoblju '70-tih godina i preko 6 tisuća radnika. No, za vrijeme Domovinskog rata
agresor nastoji uništiti šibensku industriju, što se posebno ističe u bombardiranju energetskog postrojenja TLM-a, kada je i uništena elektroliza, koja više nikad nije proradila.

TLM Tvornica lakih metala d.d. se 20.7.2009.g. podijelila na tri nova društva: TLM-TVP d.o.o. za proizvodnju valjanih proizvoda, TLM-TPP d.o.o. za proizvodnju prešanih proizvoda i ADRIAL PLUS d.o.o. za usluge i trgovinu.

Iako je bila jedan od najznačajnijih gospodarskih pokretača ne samo grada, već i bivše države, TLM je danas daleko od starog sjaja.