Na današnji dan prije 148 godina svečano otvoreno šibensko kazalište

29.01.2018

Na današnji dan prije 148 godina svečano otvoreno šibensko kazalište

Tradicionalno i ove godine prigodnim programima obilježavaju se Dani šibenskog kazališta uoči današnjeg 29. siječnja dana kada je prije 148 godina kazalište svečano otvoreno predstavom "Kip od mesa" Teobalda Ciconija u izvedbi kazališne družine La dramatica compagnia Vittorio Alfieri.


HNK u Šibeniku, pravni je sljednik Šibenskog kazališta.
Izgradnja ove lijepe barokne građevine, u to vrijeme, s petsto sjedećih mjesta, najveće i najljepše u Hrvatskoj, počela 
je 1864. godine, prema projektu Trogiranina Josipa Slade. Prva je to i jedina kazališna zgrada u Hrvatskoj čiju izgradnju nije financirala država, već dvadeset osmorica dioničara, građana Šibenika.

 

Kazalište je najprije imalo naziv Društveno kazalište / teatro sociale de Sebenico. Godine 1872. preimenovano je u Kazalište Mazzoleni, u čast najvećeg dioničara Franje Mazzolenija, Šibenčanina, opernog pjevača svjetskog glasa.
U početku, tijekom prvih četiriju godina, njegov repertoar činile su isključivo predstave na talijanskom jeziku, koje su izvodile brojne talijanske kazališne skupine.

 

Važna godina u kazališnom životu Šibenika bila je 1874. Te se godine, naime, s pozornice prvi put čula hrvatska riječ i afirmirala hrvatska drama: prvu predstavu na hrvatskom jeziku, djelo J. Subotića "Zvonimir, ban hrvatski", izvelo je putujuće Narodno kazalište Fotija Iličića.
Posebna vrijednost ovog hrama kulture predivan je strop, koji je, u tehnici freskoslikarstva, alegorijama oslikao tršćanski umjetnik Antun Zuccaro. Na stropu, koji je nekoliko puta restauriran (zbog više razloga: vlage, osipanja pigmenata ..., i, na koncu, zbog udara granate u bočnu stranu kazališne zgrade za vrijeme Domovinskog rata), danas se gotovo u izvornom obliku mogu vidjeti kompozicije kojima je Zuccaro ovjekovječio velike Šibenčane. Uz najpoznatijeg Šibenčanina, Fausta Vrančića, izumitelja, jezikoslovca i polihistora svjetskog glasa, na fresci se mogu vidjeti i lica drugih umjetnika i učenjaka zaslužnih za promicanje kulturnih postignuća Krešimirova grada: Antuna Vrančića, Nikole Tommasea, Martina Kolunića Rote i Andrije Medulića. Među njima je i žena, koja personificira Dalmaciju, rukom oslonjena o grb grada.

 

DAN ŠIBENSKOG KAZALIŠTA

/29.1.1870. - 29.1.2018./

HNK u Šibeniku, 29.1.2018. u 20 sati

Kazalište Moruzgva

"OtpisaNE"

Igraju: Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin i Erna Rudnički

Redatelj: Nikola Zavišić

 

Atrij kazališta, 29.1.2018. u 21,30 sati

Koncert

 

Three Little Birds