Na današnji dan rođen Maksim Mrvica

03.05.2018

Na današnji dan rođen Maksim Mrvica

Na današnji dan, 03. svibnja 1975. godine u Šibeniku rodio se Maksim Mrvica. U rodnom gradu završio je osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Marije Sekso. Već kao devetogodišnjak počinje javno nastupati, da bi s nepunih dvanaest godina svirao svoj prvi koncert s orkestrom.

 

Nakon brojnih koncerata u rodnom gradu, 1993. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu te studira u klasi prof. Vladimira Krpana, kod kojega je 1998. godine i diplomirao. Iste godine upisuje jednogodišnji studij usavršavanja na Konzervatoriju Franz Liszt u Budimpešti u klasi prof. Lászla Baranyaya.

 

Od ožujka 2000. godine usavršava se na konzervatoriju Alexander Skrjabin u Parizu u klasi prof. Igora Laszka.

 

Nastupao je u svim većim hrvatskim gradovima te u Salzburgu i Beču (Austrija), Genevi (Švicarska), Budimpešti (Mađarska), Parizu (Francuska) i St. Petersburgu (Rusija). Uspješno je snimao za Hrvatski radio i Hrvatsku televiziju. Surađivao je s orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a (Alan Buribaev). Dobitnik je nekoliko nagrada na domaćim i inozemnim pijanističkim natjecanjima, od kojih prve nagrade na Državnom natjecanju učenika glazbe u Zagrebu, Rektorove nagrade Sveučilišta grada Zagreba za akademsku godinu 1997./98., nagrade austrijskog Rotary cluba 1998. godine, prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Nicolai Rubinstein u Parizu 1999., te prve nagrade na pijanističkom natjecanju Portoise u Parizu 2001.

 

Osim redovnog studija na Akademiji, usavršavao se i na brojnim majstorskim tečajevima aktivno sudjelujući na seminarima kod priznatih svjetskih pedagoga i pijanista kao što su Igor Laszko, Semiom Balshem, Edit Picht-Axenfeld, László Baranyay, Nina Kazimirova, Virginio Pavarana, Sergej Senkov i Christine Paraschos.

 

Maksim Mrvica ove godine ide na najveću kinesku turneju do sada nazvanu 'Phantasy od the Silk Road 2018.' koja se s oko četrdesetak koncerata sastoji od proljetnog i jesenskog dijela.

 

Osim tradicionalnog kineskog zvuka, Mrvica će na  turneji promovirati i novi album "New Silk Road". Album je snimljen je sa simfonijskim orkestrom u Budimpešti, a na njemu će se naći i obrade nekih svjetskih pop hitova pjesme "Clocks" grupe Coldplay, "All of Me" Johna Legenda te instrumental iz hit serije "Game of Thrones".

U sklopu nove svjetske turneje imat će ga priliku poslušati početkom srpnja i obožavatelji iz Hrvatske.