Na današnji dan rođen Vice Vukov

03.08.2017

Na današnji dan rođen Vice Vukov

Na današnji dan 03. kolovoza 1936. u Šibeniku je rođen Vice Vukov, legenda hrvatske estrade, čiji će trag u hrvatskoj kulturi ostati zapisan „zlatnim slovima“.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stekao je titulu profesora filozofije te talijanskog jezika i književnosti, a završio je i Institut za visoke međunarodne studije u Parizu. Na Opatijskom festivalu iste godine sa pjesmom „Mirno teku rijeke“, osvaja prvo mjesto i gotovo preko noći postaje najpoznatiji pjevač u tadašnjoj Jugoslaviji. 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, osvajao je sve najvažnije hrvatske festivale, a bivšu Jugoslaviju je dva puta predstavljao na natjecanjima za pjesmu Eurovizije. Čuvene pjesme poput „Tvoja zemlja“, „Bokeljska noć“, „Pismo ćali“, „Dalmatinska elegija“, „Stavi svjetiljku u prozor“, „Dobro mi došel prijatelj“, „Suza za zagorske brege“ i brojne druge na neki su način postale narodna baština.
No, na vrhuncu karijere u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. Vice Vukov je završio na „crnoj listi“ pedesetorice najistaknutijih ličnosti iz hrvatskog masovnog pokreta, zajedno s Franjom Tuđmanom, Đodanom, Jonkeom, Veselicom i drugima. 1972. za velikog vala uhićenja sudionika Hrvatskog proljeća Vukov se je nalazio na turneji po Australiji i u strahu da će biti proganjan od vlasti, ne vraća se u Jugoslaviju, već odlazi u Francusku u Pariz gdje je boravio 4 godine i diplomirao na Institutu za visoke međunarodne studije u okviru Sveučilišta prava, ekonomije i društvenih znanosti.
U Zagreb se iz Pariza vratio 1976., ali iako je dobio posao u Nakladnom zavodu Matice Hrvatske nastupi su mu bili onemogućeni sve do 1989.

1999. postaje član Gradskog savjeta Socijaldemokratske Partije Hrvatske. 2001. imenovan je za veleposlanika Republike Hrvatske u Švicarskoj, a 2003. godine na listi SDP-a ulazi u Hrvatski sabor kao nezavisni zastupnik. U studenom 2005. u zgradi Hrvatskog sabora nezgodno se spotaknuo na stepenicama i pao, pri čemu zadobiva teške ozljede glave.

Bio je hospitaliziran i podvrgnut operaciji nakon koje je pao u komu, a 24. rujna 2008. godine nakon 34 mjeseca borbe za život, preminuo je u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockfellerovoj ulici u Zagrebu, u 72 godini života. Vice Vukov je otac dvoje djece, Emila (1962) i Ivane (1978) i suprug Diane (1938), s kojom je bio u braku od 1961. godine.