Na današnji dan sjećamo se legendarnog šibenskog pjevača Vice Vukova

03.08.2018

Na današnji dan sjećamo se legendarnog šibenskog pjevača Vice Vukova

Na današnji dan, 03.kolovoza 1936.godine u Šibeniku ,prije točno 82 godine, rođen je hrvatski pjevač,publicist i političar, Vice Vukov u peteročlanoj obitelji Stipe i Amelije Vukov podrijetlom s otoka Zlarina.

 

U dobi od 17 godina prvi je put zapjevao kao gimnazijalac 1953.godine u opereti „Ševa“ gdje je pjevao Janka, drugu mušku ulogu. Iste je godine  napisao da se u Rusiji 1917.godine dogodila pobuna, a ne revolucija zbog čega je  bio izbačen iz šibenske gimnazije i Saveza omladine.

 

1955.godine odlazi u Zagreb u kojem upisuje Filozofski fakultet pri kojem studira filozofiju i talijanski jezik.  Godinu iza, uključuje se u Studentski KUD „Ivan Goran Kovačić“.

 

Početak njegove glazbene karijere bio je 1959.godine  kad ga je na jednoj pjevačkoj audiciji zamijetio direktor opatijskog festivala , Josip Stojanović.

 

Vukov je publiku oduševio pjesmom „Mirno teku rijeke“ kojom je osvojio prvo mjesto na festivalu .Preko noći, postao je  jednim od najpoznatijih glazbenika na području tadašnje Jugoslavije, koju je na Eurosongu predstavljao dva puta - u Londonu, 1963. godine, s pjesmom "Brodovi" te u Napulju, 1965. godine, s pjesmom 'Čežnja'.

 

60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća , osvajao je sve najvažnije hrvatske festivale dok je bivšu Jugoslaviju dva puta predstavljao na natjecanjima za pjesmu Eurovizije. Neke od njegovih pjesama poput „Pismo ćali“, „Dalmatinska elegija“, „Tvoja zemlja“ i brojne druge postale su dio narodne baštine.

 

Njegovi nastupi po cijeloj Europi ,SAD-u,  Kanadi, Brazilu, Japanu, Novom Zelandu , Australiji te u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza su ga učinili svjetski poznatom ikonom.

 

24. rujna 2008. godine preminuo je u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockfellerovoj ulici u Zagrebu u 72. godini života.