Šibenčanin dr. sc Paško Bilić uspješno završio dvomjesečni projekt na Westminster institutu za napredne studije u Londonu

27.06.2017

Šibenčanin dr. sc Paško Bilić uspješno završio dvomjesečni projekt na Westminster institutu za napredne studije u Londonu

Sociolog  dr. sc Paško Bilić uspješno je završio dvomjesečni projekt na Westminster institutu za napredne studije u Londonu. Projekt je istražio utjecaj algoritama u održavanju kapitalističkih socijalnih odnosa i njihovo oblikovanje globalne digitalne ekonomije. Projekt je trajao tijekom svibnja i lipnja ove godine.

 

Algoritmi obuhvaćaju sve veću središnju ulogu u globalnoj digitalnoj ekonomiji  i to od visoko frekventnih razmjena algoritama u burzovnim mjenicama, sustava preporuke na Facebook-u, YouTubu-u i Amazonu do pretraživačkih Google algoritama.  Ovim su projektom kritički raspakirani algoritmi kao dio kapitalističkog procesa proizvodnje koji je ugrađen u tehnološku racionalnost, kojom dominira računalna znanost i inženjering te ih podržava globalna podjela digitalnog rada.

Ovim su projektom objašnjena tri različita analitička cilja:

1. Određeni su nepredviđeni slučajevi iza tehničkih odluka koje oblikuju algoritme

2. Imenovani su akteri koji stvaraju vrijednost za / kroz algoritam pretraživanja

3.  Te je ukazano na poništavanje uloge rada, ideologije i tehnologije u proizvodnji algoritama za pretraživanje

 

Doktor Bilić, rođeni je Šibenčanin sa stalnom adresom u Zagrebu, gdje je zaposlen na Institutu za međunarodne odnose i razvoj. Objavio je brojne znanstvene radove među kojima čak i publikacije za japanski Osaka University Press. Prvi je ne samo Hrvat nego i Europljanin koji je dobio prestižnu nagradu Kanadske sociološke asocijacije za svoj znanstveni rad o sadržajima na Wikipediji, “internetskoj enciklopediji”, koji je predstavio na njihovoj 47. godišnjoj konferenciji.

 

 

Također, bio je gostujući istraživač na Sveučilištu u Bremenu, gostujući istraživač na Bilgi sveučilištu u Istanbulu i gostujući istraživač doktorand (eng. Doctoral Research Fellow) na Sveučilištu Alberta u Edmontonu u Kanadi. U 2017. je međunarodni gostujući istraživač (eng. International Visiting Research Fellow) Instituta za napredne studije Sveučilišta Westminster u Londonu. Njegovi su glavni istraživački interesi medijska sociologija i komunikacijske znanosti. Točnije, zainteresiran je za kritičku analizu društvenih odnosa posredovanih digitalnim tehnologijama, javnim politikama i tržištima. Voditelj je hrvatskog tima projekta kojim se prati medijski pluralizam. Projekt je koordinirao Europski sveučilišni institut (EUI) u Firenci i financirala Europska komisija. Također je sudjelovao na projektima financiranima iz COST programa Europske unije, Sedmog okvirnog programa Europske unije (FP7) te Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ). Član je odbora Istraživačke mreže 18: sociologija medija i komunikacijskih istraživanja Europske sociološke asocijacije i voditelj Sekcije za sociologiju medija Hrvatskoga sociološkog društva. Njegova su istraživanja objavljena u časopisima kao što su Društvena istraživanja i Revija za sociologiju te međunarodnim časopisima kao što su New Media & Society, European Journal of Communication, Big Data & Society i Interactions: Studies in Communication and Culture.