Sretan rođendan kapetane!

22.10.2018

Sretan rođendan kapetane!

Na današnji dan, 22. listopada 1964. godine u Šibeniku je  rođen Dražen Petrović, legendarni kapetan hrvatske reprezentacije ,  jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša svih vremena čiji je život prerano završio u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine.


Dražen bi danas slavio 54 rođendan.  Uspomena na košarkaškog Mozarta i njegove neponovljive košarkaške majstorije ne blijede.


Početak košarkaške karijere Dražen je započeo u rodnom Šibeniku u klubu „Šibenka“, a 1984. godine prešao je u klub „Cibona“ te je iste godine osvojio brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu.


Godinu kasnije , Cibona je pobijedila na europskom kupu protiv Real Madrida zahvaljujući Draženu i njegovih 36 koševa.


1986. godine, s reprezentacijom Jugoslavije osvojio je broncu na SP-u u Španjolskoj.


Dražen je 1988. godine je potpisao za Real Madrid, klub kojem je u dresu Cibone ubacio 36 poena. Godinu nakon prelazi u klub Portland Blazers, najjaču ligu svijeta .


1988. godine na  Ol - u u Seoulu s reprezentacijom Jugoslavije osvojio je dok 1989. Dražen postaje prvak Europe.


Na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu 1990. osvojio je i prvo zlato u dresu Jugoslavije. 


Nakon Portlanda, Dražen prelazi u Brooklyn Netse,te postaje najbolji šuter momčadi (pogotovo trica), te najbolji Europljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Još jedan trofej bio je i onaj najboljeg braniča pucača NBA te sezone. Te je godine Dražen hrvatsku reprezentaciju odveo do najsjajnijeg uspjeha, srebra na Olimpijadi u Barceloni, i to u završnom srazu s jedinim pravim Dream Teamom za kojeg su igrali najbolji predstavnici NBA te ujedno neki od najboljih košarkaša u povijesti.


1995. godine ,Hrvatski olimpijski odbor poklonio je  Olimpijskom muzeju u Lausanni spomenik Draženu Petroviću, rad kipara Vaska Lipovca. Draženu je  u čast 2006. godine otvoren muzej i memorijalni centar „Dražen Petrović“ u Zagrebu i istoimena košarkaška dvorana.


Hrvatski olimpijski odbor ustanovio je 2006. godine nagradu „Dražen Petrović“ koja se dodjeljuje najboljim mladim sportašima i sportašicama.


Državnu nagradu za šport „Franjo Bučar“ dobio je 1992. godine kao igrač ,a posthumno , 1992. godine za životno djelo. U košarkašku kuću slavnih uvršten je 2002. godine.