Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Počelo treće izdanje festivala prirode „Flora Dalmatica“

Počelo treće izdanje festivala prirode „Flora Dalmatica“

 

 

Danas je u Šibeniku počelo treće izdanje festivala prirode „Flora Dalmatica“ u organizaciji istoimene inicijative koje okuplja šibenske udruge i ustanove uz podršku Grada Šibenika i Turističke zajednice Grada Šibenika. Festival je otvoren izložbom fotografija „Robertova Padova“ autora članova Fotokluba Šibenik, ujedno i članova inicijative. Uoči otvorenja izložbe predstavljen je i program koji će kroz travanj „zauzeti“ jedanaest dana, donosi 15 različitih programa, a održat će se u četiri različita mjesta – Šibenik, Drniš, Vodice i Tisno.

Članovi inicijative su, među ostalim, Udruga Kolektiv 4B, Muzeja grada Šibenika, Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik, Memorijalni centar Faust Vrančić s otoka Prvića, Krajobrazovanje, Društvo arhitekata Šibenik i SOBA DAŠ te Kino Tesla i klub Azimut gdje je danas i održano predstavljanje, a u čijem se izložbenom prostoru može razgledati izložba fotografija do 26. travnja.

„Drago mi je da se ponovno nalazimo pod okriljem našeg Roberta Visianija koji nas je ujedinio, a meni je čast biti dio te ideje. Muzej grada Šibenika krajem 70-tih godina organizirao je veliki skup o Robertu Visianiju kad je stavljena i spomen ploča na njegovu rodnu kuću“, istaknuo je ravnatelj šibenskog Muzeja i predsjednik Fotokluba, Željko Krnčević, dodajući da inicijativa nastavlja dalje s radom jer da ima mnogo toga za napraviti.

„Siguran sam da će uz ovu ekipu ovo zaživjeti i da će Robertovi dani postati uobičajeni u travnju“, zaključio je Krnčević.

U suradnji s Muzejom grada Šibenika dio programa će se realizirati na području Vodica, a u suradnji s Memorijalnim centrom Faust Vrančić i Pučkim otvorenim učilištem Vodice. Tamo će Toni Brajković iz Muzeja i Zlatka Rodin iz udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik, a u suradnji sa Sanjom Mršom Vukman realizirati program pod nazivom „Domaćinova priča teče“ u okviru kojeg će biti riječi o arheološkom lokalitetu Mrdakovica, renesansnom otoku Prviću te suhozidnoj gradnji. Udruga vodiča u Šibeniku i ove će godine sugrađane povesti na zelene ture, u razgled grada tragom Roberta Visianija. U utorak 9. travnja na obljetnicu rođenja Roberta Visianija tura počinje u 17 sati i završava na groblju svete Ane u Šibeniku gdje je posljednje počivalište velikog hrvatskog botaničara kojeg povijest Italije pameti kao oca talijanske botanike. Osim toga, na rasporedu su još zelene ture šumom Šubićevac, gdje je, prema riječima Zlatke Rodin, Visiani rado provodio vrijeme u svojim mladenačkim danima i pisao poeziju.

I ove će se godine šetati gradom u kojem je Visiani radio kao liječnik pet godina, Drnišem uz stručno vodstvo, ali ovog puta u suradnji s Dječjim vrtićem Drniš.

Javna ustanova Priroda Šibensko- kninske županije već ove subote 6. travnja vodi u interpretativnu šetnju uvalom Škar s početkom u 10 sati, a za sudionike su pripremili i besplatan ulaz u Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante uz stručno vodstvo. „Svake godine imamo neke nove stvari, neke nove ideje. Ove godine nas izrazito veseli što smo prvi put u Posjetiteljskom centru kanal svetog Ante jer na taj način Centar dobiva onu ulogu koju smo priželjkivali, a to je edukacija. Za sutra u 10 sati radimo edukativnu turu koju smo prilagodili Visianiju. Prijašnjih godina radili smo brojna floristička istraživanja u kanalu i na turi ćemo staviti naglasak upravo na to. Ako bude velik interes, spremni smo još jedan vikend u travnju ponoviti cijelu priču“, kazala je Anita Babačić Ajduk, ravnateljice JU Priroda Šibensko – kninske županije.

Osim interpretacijskih, edukativnih šetnji, ovogodišnja „Flora Dalmatica“ donosi još i radionicu izrade hotela za kukce pod vodstvom planinarsko – ekološke udruge Stribor, ponovno ove godine ide zeleni pub kviz u organizaciji Kviz udruge Šibenik, ali i trail utrka u organizaciji Društva Sport za sve Forca 08 Šibenik.

Zadnjeg vikenda u travnju paonovit će se i uređenje zelene površine u dijelu Šibenika – Dolac pod vodstvom krajobraznog arhitekta Mate Rupića, njegovog Krajobrazovanja, te kolega iz Društva arhitekata Šibenik i SOBE DAŠ.

O važnosti suradnje i međusobne podrške na kraju predstavljanja programa u klubu Azimut govorila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika, Mirjana Žurić.

„Ovdje dokazujemo da je ovo što radite zbilja dobro već treću godinu zaredom i vidimo da se širite van granica grada Šibenika i zato smatramo da je svaka pomoć naših ustanova dobrodošla", dodala je Žurić.

U okviru treće „Flore Dalmatice“ Šibenik će dobiti i prvu biljkoteku koju će izraditi autor Mario Juras, a koja će biti predstavljena krajem travnja prilikom održavanja Zelenarijuma, sajam biljaka, u organizaciji udruge Kolektiv 4B. Dodajmo i to da je zaštitna biljka ove godine – murva te će stablo murve u Šibeniku u subotu 6. travnja iza zgrade Šibensko –kninske županije na obali obići doktor za drveće, Fran Poštenjak.

  Objavljeno: 05.04.2024, 12:10h