Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gradovi prijatelji

Inozemni gradovi prijatelji

(Gradovi s kojima su potpisani sporazumi o prijateljstvu i suradnji):

VOIRON (Francuska)

Sa francuskim gradom Voironom potpisana je najstarija  „Povelja o bratimljenju“, još   prije 1970. godine, a posljednjih godina dva grada ostvaruju zavidnu suradnju kroz kulturu, razmjenu i internacionalne susrete mladih te druga područja. Za izdvojiti je  i tradicionalne trojne susrete gradova Voirona, Herforda i Šibenika, kao i redovne posjete šibenske delegacije Voironu u povodu sv. Martina,  Dana grada i blagdana nebeskog zaštitnika francuskog grada prijatelja. Upravo tada  se održava i veliki sajam na kojemu se predstavljaju i ovdašnji obrtnici izlažući proizvode šibenskog kraja. 

Gradonačelnik: Julien Polat
http://www.voiron.fr/

 

OKRUG HERFORD (Njemačka)

S njemačkim okrugom Herford Šibenik se sprijateljio 1970. godine, kada je potpisana ‘Povelju o bratimljenju’.  Od tada do danas najplodnija suradnja postiže se na području kulture i turizma te razmjene mladih. Herford se u Domovinskom ratu iskazao u nesebičnoj pomoći svom hrvatskom gradu prijatelju. Opremljene su tri škole, Šibenik je dobio na poklon i dva vatrogasna vozila, a Herford je pripomogao i u nabavci autobusa.   Predstavnici Herforda tradicionalno sudjeluju na Sajmu u srednjovjekovnom Šibeniku, a njemački tenisači u Šibenik svake godine dolaze na pripreme i odmor. Mladi Šibenčani, pak, u Herfordu sudjeluju u programima koje financira EU. Odlično surađuju i herfordski i šibenski pjevački zborovi, a česti su i susreti gospodarskih delegacija dviju sredina.

Župan:  Tim Kahler
www.kreis-herford.de

 

TROJNI SUSRETI

TROJNI SUSRETI  mladeži srednjoškolske dobi Šibenika, Herforda i Voirona (kojima se pridružio i talijanski  Bassano del Grappa –grad prijatelj Voironu) prema potpisanim poveljama održavaju se naizmjenično svake druge godine u jednom od gradova potpisnika (Šibenik je, tako,  bio domaćin zadnjih trojnih susreta 2012. god. sa oko 150 sudionika).  Srednjoškolci su za trajanja susreta smješteni u obiteljima domaćina, a cilj manifestacije je omogućavanje mladim ljudima  upoznavanja novih krajeva, ljudi, običaja i kulture, povijesne i kulturne baštine.  Također i razvijanja europskog prijateljstva, zajedništva, mira i tolerancije. Programom susreta  predviđene su radionice za mlade na temu članstva u EU, rasprave i promišljanja  o zajedničkim pitanjima, a prilika je to i za promicanje jednakih mogućnosti studiranja i zapošljavanja mladih ljudi u zemljama EU.  Izleti, kao i zabavne, sportske i kulturne aktivnosti također su sastavni dio programa.

Na susretima, inače,  sudjeluju i službene delegacije gradova (čelnici gradova, članovi gradskih vijeća, kulturni djelatnici, gospodarstvenici, poduzetnici i dr.) koji imaju  programe drugačijeg sadržaja. Trojni susreti traju između 5 i 7 dana, a gradovi domaćini snose troškove susreta (osim troškova putovanja).

 

SAN BENEDETTO DEL TRONTO (Italija)

Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Šibenika i San Benedeta del Tronta (Italija), Franko Čeko i Paolo Parezzoli, gradonačelnici dvaju gradova, potpisali su  24. studenoga 2000. godine. Nedugo nakon toga,  delegacija gospodarstvenika talijanske provincije Piceno predvođena gradonačelnikom posjetila je Šibenik zanimajući se za ulaganju na području marikulture,  no u proteklim godinama suradnja se nije aktivirala.

Gradonačelnik: Pasqualino Piunti
http://www.comunesbt.it/

 

CIVITANOVA MARCHE (Italija)

Civitanova Marche još je jedan talijanski grad s kojim Šibenik prijateljuje.   Sporazum o prijateljstvu supotpisali su 27. rujna 2002. godine Milan Arnautović i Erminio Marinelli, tadašnji gradonačelnici dvaju gradova. Uskoro po sklapanju prijateljstva uvedena je redovna brodska linija  (dva puta tjedno) iz Civitanove za Šibenik s kojom je prvi put došla studijska grupa od 150 talijanskih turista i predstavnika gradske uprave. U želji razvijanja prijateljskih odnosa te u znak potpore šibenskom turizmu, linija je  financirana iz proračuna grada Civitanova Marche (sada je neaktivna). Dva prijateljska grada, zajedno sa JK „Val“ svake godine organiziraju jedriličarsku regatu Civitanova - Šibenik sa oko 200 sudionika, a blisko su surađivali i prija službenog sklapanja prijateljstva.

Ured grada Civitanova Marche u Šibeniku je otvoren 22. lipnja 2001. godine u prostoru kojega je osigurao grad Šibenik, a opremljen je namještajem i opremom s talijanske strane. Jednog djelatnika plaćaju iz vlastitog proračuna. Cilj je promicanje što bolje gospodarske i kulturne suradnje.

Gradonačelnik: Fabrizio Ciarapica
http://www.comune.civitanova.mc.it/


(Gradovi s kojima je uspostavljena međusobna suradnja, a nisu potpisane povelje o prijateljstvu): 
 

BASSANO DEL GRAPPA (Italija)

Talijanski grad Bassano del Grappa pridružio su se susretima Šibenika, Herforda i Voirona pa se svake druge godine u jednom od gradova održavaju susreti. Šibenik je tako bio domaćin zadnjih trojnih susreta 2012. godine, a sudjelovali su mladi srednjoškolci koji su bili smješteni u obiteljima šibenskih domaćina. Cilj ovakvih susreta, piše na stranicama Grada, je upoznavanje novih krajeva, običaja i kultura, povijesne i kulturne baštine. Programima susreta obuhvaćene su i radionice za mlade na temu članstva u EU, a promiču se i jednake mogućnosti studiranja i zapošljavanja u zemljama unije. Šibenski srednjoškolci 2008. godine sudjelovali su na susretima u Bassanu.

Gradonačelnik: Elena Pavan
http://www.comune.bassano.vi.it

 

VESZPREM

Proteklih godina Šibenik vrlo dobro surađuje i s mađarskim Veszpremom, a suradnja se ostvaruje posredstvom Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“  i Muzeja grada Šibenika. U Veszpremu su, tako, organizirane izložbe i drugi kulturni događaji sa šibenskim „predznakom“, dok su se Mađari  rado odazvali  na Srednjovjekovni sajam u Šibeniku.  Šibenčani su, uz to, sudjelovali i na turističkom sajmu u Veszpremu te na obilježavanju Dana kraljice Gizele.

Gradonačelnik: Gyula Porga
http://www.veszprem.hu/

 

HUMENNE ( SLOVAČKA)

Sporazum o prijateljstvu i suradnji sa slovačkim gradom Humenne potpisan je 19. lipnja 2015. u Šibeniku, a iste je godine potvrđen i u Humenneu. Od tada dva grada njeguju suradnju na mnogim područjima, pa su tako Slovaci bili gosti na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, dok je šibenska delegacija pohodila Humenne prigodom obilježavanja  698. obljetnice prvog spomena tog grada.

Gradonačelnik: Miloš Meričko
http://www.humenne.sk/

 

Gradovi prijatelji iz Hrvatske

Od 2011. godine Šibenik prijateljuje sa tri hrvatska grada: Vukovarom, Sinjom i Trogirom.

 VUKOVAR

Gradonačelnik: Ivan Penava
http://www.vukovar.hr/

 

SINJ

Gradonačelnik: Miro Bulj
http://www.sinj.hr/

 

TROGIR

Gradonačelnik: Ante Bilić
http://www.trogir.hr/

 

Šest hrvatskih kraljevskih gradova – Povelja o prijateljstvu

Grad Šibenik u svibnju 2017. godine potpisao je Povelju o prijateljstvu i suradnji „Šest hrvatskih kraljevskih gradova“. Povelja je potpisana s Gradom Biogradom na Moru, Gradom Kninom, Gradom Ninom, Gradom Solinom te Općinom Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini.

Cilj Povelje je ostvarivanje zajedničkih interesa i promicanje suradnje na kulturno-gastronomskom području s naglaskom na prekograničnu suradnju s Općinom Tomislavgrad, a radi postizanja učinkovitije turističke promidžbe i zajedničkih projekata prema fondovima Europske unije.