Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

12. Šibenska regata krstaša

12. Šibenska regata krstaša

 

 

Povodom blagdana Sv.Nikole, JK Val svake godine organizira „Šibensku regatu krstaša“. Ove godine regata se održava od petka 02. prosinca do nedjelje 04. prosinca. Grad Šibenik je od prvog izdanja regate generalni pokrovitelj, a Jadranska banka d.d., nesebićan i neprocijenjivi pokrovitelj šibenskog sporta je generalni sponzor ove regate.

Šibenska regata se jedri u akvatoriju šibenske luke, te se odlično može pratiti s rive ili možda s neke od šibenskih tvrđava. Upravo je to čini toliko različitom i zanimljivom. Nadmetanje velikog broja jedrilica krstaša u malenom i uskom prostoru kakav je šibenska luka, uz i niz „kurenat“ kojeg stvara ušće Krke, praktično „na dohvat ruke“ gledateljima s rive, doprinosi atraktivnosti samog natjecanja, a „Šibensku regatu krstaša“ izdvaja kao posebnu i omiljenu među jedriličarima. Prošlih nekoliko godina regata je redovito privlačila više od 50 posada i preko 400 jedriličara iz cijele Hrvatske i iz inozemstva.

Kao i uvijek dosada, opet će tog vikenda početkom prosinca šibenska riva biti puna ljudi i događanja, atraktivnih jedrilica i brojnih izlagača.
Većina jedrilica u Šibenik dolazi već u petak uvečer, kada će i otpočeti službene prijave natjecatelja uz prigodno zakusku i druženje na motornom brodu „Desto“.

Sportska događanja počinju već u petak ujutro „monotip“ regatom (na identičnim jedrilicama tipa Elan 340“) koja je u stvari službeno klupsko prvenstvo - „Kup J.K.Val“. Pravo sudjelovanja na ovoj regati imaju isključivo posade J.K.Val koje će tako između sebe iznjedriti klupskog prvaka za 2011. godinu. Prošle godine je tu laskavu titulu ponijela posada s poznate „Anđele X“ sa skiperom Brankom Iljadicom Rapom. U subotu se jedri „Šibenska regata krstaša“ - predviđena su dva plova po premjerima OPEN i ORC na potezu: riva – šibenski most – Mandalina – mulo Krke. U slučaju nedostatka vjetra Regatni odbor može u subotu odgoditi start, regatu izmjestiti izvan šibenske luke, ili pak jedrenje odgoditi za slijedeći dan, u nedjelju. Sigurni smo da će opet biti puno zanimljivih situacija, dvoboja i troboja tik uz rivu i na bovama, prava poslastica za gledatelje. A gledateljima se uz mogućnost gledanja regate, na rivi nudi još i zabavni program, sajam, besplatna marenda – pečene srdele i još ponešto. Oko 16 sati, nakon završetka regate i uplovljavanja, svim sudionicima i gledateljima za okrijepu u to zimsko poslijepodne se nudi topla dalmatinska „čičvarda“.

U nedjelju se i ove godine jedri „Kup Jadranske banke“, regata na kojoj će jedriti svi pobjednici po skupinama iz jedrenja u subotu. Jedrit će se tzv. «triple-race» na monotip jedrilicama tipa Elan 340, te će tako posade koje su pobjedile po skupinama dan ranije, moći između sebe jedreći na jednakim jedrilicama iznjedriti sveukupnog apsolutnog pobjednika Šibenske regate, kojem će pripasti i veliki prijelazni pehar. Upravo ova dinamična i atraktivna jedrenja «tri na tri» izazvala se prošlih godina najveće zanimanje brojne publike koja se u nedjelju bila okupila na rivi i mnogim jedrilicama i brodicama.

  Objavljeno: 10.11.2011, 09:24h