Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

123. obljetnica rasvjete na izmjeničnu struju u Šibeniku

123. obljetnica rasvjete na izmjeničnu struju u Šibeniku

 

 

Na današnji dan 1895. godine u Šibeniku je ostvaren jedan od prvih izmjeničnih elektroenergetskih sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije u svijetu.  U povodu 123. obljetnice ovog povijesnog događaja kada je Šibenik dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju koju je davala hidroelektrana na rijeci Krki, večeras će se na Obali dr. Franje Tuđmana održati treća po redu manifestacija „Light is life“. Svjetlosni spektakl započinje u 20,20 sati doskokom dvoje padobranaca koji će biti osvijetljeni na plutajući ponton koji će biti postavljen cca 50 m od šibenske rive

 

Na istom plutajućem pontonu će Šibenska narodna glazba održati koncert . Zajedno s njima će nastupiti mezzosopranistica Nera Gojanović, te pjevač Đani Stipaničev u klavirskoj pratnji Gordane Pavić. U krug bine će biti postavljena 123 plutajuća svijetla u obliku velikih kugli koje simboliziraju godine obljetnice.


Nekoliko osvijetljenih jedrilica iz JK Val će jedriti duž šibenske luke za vrijeme trajanja koncerta. U 21,30 sati program će biti upotpunjen „bijelim“ vatrometom.

 

Hidroelektrana Krka (kasnije nazvana Jaruga I) na slapovima rijeke Krke uvrštena je na popis povijesno važnih inženjerskih iskoraka u svijetu (IEEE-ov program Milestone) kao najstarija izmjenična hidroelektrana na ovom prostoru (a samo tri dana „mlađa” od hidroelektrane na slapovima Niagare) i sastavnica jednog od prvih cjelovitih elektroenergetskih sustava u svijetu. U doba kada su veliki gradovi poput Londona i Rima imali jednofazne sustave, Šibenik je imao dvofazni sustav Krka-Šibenik. To je bio prvi cjeloviti hrvatski elektroprivredni sustav i jedan od prvih te vrste u svijetu. Investitori i graditelji ovog sustava bili su gradonačelnik Šibenika Ante Šupuk, njegov sin Marko Šupuk te šibenski nadmjernik Vjekoslav plemeniti Meichsner.


Sve je započelo 7. listopada 1892. kada je Meichsner od uprave grada Šibenika zatražio dozvolu za izgradnju nove kuće na rijeci Krki, koju je i dobio 2. prosinca iste godine. Meichsner je u nadolazećim godinama pripremio nacrte i projekte za izgradnju prve hidroelektrane te dalekovoda za prijenos i gradske mreže za rasvjetu. 18. prosinca 1893., nakon obavljenih očevida i javnih rasprava, Meichsneru je dodijeljena koncesija za iskorištavanje vode rijeke Krke. Usporedo s tim Meischer s Antom i Markom Šupukom osniva društvo koje započinje s radom 1. lipnja 1895. godine kada je gradnja bila u punom jeku. Sustav je pušten u pogon 28. kolovoza 1895.

 


Od 1995. godine, 28. kolovoza obilježava se i Danom hrvatske elektroprivrede. 

  Objavljeno: 28.08.2018, 11:05h