Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

2. Šibenski plesni festival

2. Šibenski plesni festival

 

 

U  Hrvatskoj  još uvijek ne postoji visoko kvalitetna  institucija za obrazovanje mladih plesaca, kako u klasiočnim tako ni u suvremenim plesnim izričajima. Renomirani hrvatski profesionalni plesni ansambli, u nastojanju da omoguće mladim talentiranim plesačima  što kvalitetnije stručno usavršavanje, uspješno organiziraju plesne škole i festivale po Hrvatskoj.

Od prošle godine, i u našem gradu tijekom vrelih ljetnih mjeseci točnije od 30. srpnja do 5 kolovoza, odrtžava se ljetna plesna škola za čije je dovođenje u  Šibenik zaslužna  Zorana Mihelčić, voditeljica Plesne udruge SJENE iz Šibenika. Organizacija i realizacija škole, koja se održava u jutarnjim satima u zgradi šibenske gimnazija Antuna Vrančića  pripada Profesionalnom plesnom ansamblu KELKOPE iz Zagreba,  predvođeni njihovom umjetničkom voditeljicom Tamarom Savićević iz Zagreba.  U večernjim satima naTrgu Republike Hrvatske odvija se plesni program, u kojem se sa  svojim cjelovečernim izvedbama predstavljaju trenutačno najbolji plesni ansambl i  nagrađivani plesači kao i plesne škole  iz Hrvatske i susjednih nam zemalja. Organizacija večernjeg scenskog programa  pripada Plesnoj udruzi SJENE  Iz Šibenika.

Uvidjevši  interes grada Šibenika iza obogaćivanjem kulturnih sadržaja za mlade tijekom ljeta,  umjetničkim voditeljicama zagrebačkih i šibenskih plesača Savičević i Mihelčić, u realuzciji ovog projekta,  pridružili su se odgovorni u uredu za društvene djelatnosti  Grada Šibenka, Turistička zajednica grada Šibenika na čelu sa direktorom Dinom Karađolom , Marijana Fuštin, ravnateljica Studentskog centra Šibenik, u kojem su smješteni svi gosti plesači,  kao  i Šibenska gimnazija, na čelu sa ravnateljicom Ivanicom Belamarić, koja je ustupila plesačima i njihovim plesnim instruktorima dvorane za vježbanje. Formirano je povjerenstvo koje je donijelo odluku o spajanju večernjeg programa na trgu ispred katedrale i jutarnje plesne škole u zgradi Gimnazije u  jedinstvenu manifestaciju  pod nazivom  -  Šibenski plesni festival.

Već je 1. Šibenski plesni festival pokazao izvanredan interes među mladom populacijom, kad je  tijekom trajanja festivala Šibenik ugostio oko 200 plesača iz Hrvatske i susjednih zemalja. Trenutačno se možemo pohvaliti da imamo jedini festival u ovom dijelu Europe koji u svom sadržaju nudi vrhunsku plesnu edukaciju za mlade plesače, pod vodstvom renomiranih domaćih i inozemnih plesnih pedagoga, mogućnost praćenja  najnovijih  plesnih projekata, koje je povjerenstvo odabralo na temelju zaprimljenih prijava i DVD snimaka, a koji će se prikazati u dijelu večernjeg scenskog programa na trgu kod katedrale. Ipak neizostavan dio našeg šibenskog plesnog festivala, svakako je međusobno druženje mladih iz različitih djelova Hrvatske i inozemstva, nezaboravna zabavu i odmor.

Program Festival završen je odmah po zaprimanju prijava.  Festival će otvoriti Plesna radionica Ilijane Lončar  iz Požege i  Zadarski plesni ansambl  sa predstavom „Umjetnički gen“ u koreografiji Sanje Petrovski. 30. srpnja, s početkom u 21 i 22 sata na Trgu Republike Hrvatske. U utorak, 31. 07. Predstavit će nam se dva plesna kluba – Vruća čokolada iz Splita i LAI iz Slovenije.  U srijedu 01.08. moći ćemo pogledati mlade plesače iz Makedonije, članove plesnih klubova MAK i REBIS,  nagrađivane plesače plesnog studija STEP BY STEP iz Zagreba, a odmah za njima Predstavu „COLOUR“ u ivedbi ZPA u koreografiji Stošije Zrinski iz Zadra.  U četvrtak, 02.08. predtavit će se plesni kljub VIRUS iz Bihaća, BiH, a odmah za njima  i MODUS iz Zagreba. U petak 3. kolovoza, na Trgu ispred katedrale  s početkom u 20h održat će se završna prezentacija rada  jutarnje plesne škole, na kojoj će plesači sa svojim voditeljima i instruktorima pokazati vrlo zahtjevne plesne kombinacije koje su savladali i naučili tijekom svog boravka u Šibeniku i svakodnevnog vježbanja u zgradi gimnazije. Nakon njih moći ćemo pogledati Irske plesove „Celtic Fantasy“ u izvedbi Zagrebačkog ansambla. U subotu, 4.08. svoj će plesni program predstaviti Srednja škola za suvremeni ples Ana Maletić iz Zagreba, a nakon njih moći ćemo pogledati cjelovečernju plesnu predstavu „ I against I“ u izvedbi PPA KELKOPE organizatora ljetne plesne škole. Time će simbolično biti i zatvoren 2. Ljetni plesni festival u Šibeniku 2012.

  Objavljeno: 01.08.2012, 12:30h