Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

67. obljetnica oslobođenja Dalmacije od fažizma

67. obljetnica oslobođenja Dalmacije od fažizma

 

 

Svečani skup antifašista Dalmacije

 

 

 

Skupom antifašističkih boraca Dalmacije u prepunom Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku jučer je svečano obilježena je 67. obljetnica oslobođenja Dalmacije od fašizma. Uz brojne anfifašističke borce, njih oko 300 iz četiri dalmatinske županije:Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Šibensko-kninske, svečanom skupu nazočili su i predsjednici udruga antifašista tih županija kao i brojni gosti.

 

Organizator i domaćin ovogodišnjeg skupa je Zajednica udruga antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije čiji je tajnik Slavko Matić u ime domaćina pozdravio sve prisutne te u svom referatu krolonoški predočio povijest antifašističkog pokreta u Narodno oslobodilačkoj borbi do pobjede koja je donijela konačno oslobođenje od okupatorskog režima, u kojoj je Šibensko-kninska županija dala 32 000 boraca, a sama Dalmacija 100 000 boraca. Skup su pozdravili i pokrovitelji: gradonačelnik dr. Ante Županović u ime Grada Šibenika sa zamjenicima Frankom Vidovićem i Petrom Baranovićem, te Zoran Smolić, dožupan u ime Šibensko-kninske županije. Pozdravnim govorima obratili su se i predstavnici Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, član Predsjedništva SAB-a Vinko Šunjara i predsjednik SAB-a Ratko Maričić, koji je ujedno bio i izaslanik Predsjednika RH Ive Josipovića, pokrovitelja svečanosti. "Žao nam je jer se uporno žele izbrisati uspomene na slavne podvige iz drugog svjetskog rata pa tako nema više spomen ploče na viškoj rivi koja podsjeća na Titov slavni govor i rečenicu „Tuđe nećemo, svoje ne damo“. Ovo nije samo spomendan za nas antifašiste, ova slavna obljetnica usađena je u kolektivno pamćenje cijelog hrvatskog naroda i uvjeren sam da nas mnogi šutke odaju počast i sjećaju se slavnih podviga iz Narodnooslobodilačkog rata" rekao je Ratko Maričić.“

 

U glazbenom dijelu programa nastupili su Mandolinski orkestar "Krešimir" pod vodstvom Sanje Vrančić i muški pjevački zbor "Mihovil" koji su za svoje izvedbe dobili veliki pljesak, a posebno nadahnuti i dojmljivi bili su recitali Sergeja Mioča, kazališnog umjetnika, Franke Štrkalj, članice dramske radionice "Virko" i Orijane Kunčić, prvakinje HNK u Šibeniku.

 

Nakon završetka svečanosti, slavlje i dobro raspoloženje nastavilo se na zajedničkom ručku za sve sudionike u hotelu "Krka".

  Objavljeno: 11.12.2011, 00:00h