Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Burić: „Šibenski turizam gradi se ozbiljno, promišljeno i održivo“

Burić: „Šibenski turizam gradi se ozbiljno, promišljeno i održivo“

 

 

„Zadovoljni smo turističkim rezultatima koji su ostvareni na administrativnom području grada Šibenika u razdoblju od početka godine do sredine studenog. U prvih 11 i pol mjeseci ove godine ostvareno je 242.596 dolazaka, što je porast od 6,04 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj noćenja nešto je manji, i to za 2,86 posto, što je uzrokovano planskim smanjenjem kapaciteta u kampovima pojedinih hotelskih resorata“, kazao je Dno Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika na današnjoj sjednici Turističkog vijeća, osvrnuvši se na točku dnevnog reda o analizi rezultata.

U hotelskom smještaju je ostvareno 391.992 noćenja, što predstavlja blagi porast od 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a  hosteli su ostvarili 30.096 noćenja što je porast od 21 posto.

U ovoj godini pad od 12 posto noćenja bilježe kampovi sa 212.188 noćenja.

Najviše dolazaka su ostvarili domaći gosti koji su  ostvarili  52.492 dolaska i 152.938 noćenja što je porast od 17 posto u dolascima i 7 posto u noćenjima. Od stranih gostiju, najviše ih je iz Njemačke, potom iz Poljske, Austrije, Nizozemske, Slovenije i Češke.

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Šibenika razgovaralo se o povećanju paušalnog poreza za djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu u 2024. godine. Izmjene i dopune Odluke trenutačno su na javnom savjetovanju, a njima se predlaže povećanje paušalnog poreza prema kategorijama, odnosno turističkim razredima određenim ovisno o razvijenosti i dostupnosti turističke infrastrukture na području grada Šibenika. Paušalni porez po krevetu, po smještajnoj jedinici za robinzonski smještaj iznosio bi, ovisno o kategoriji 150 eura, 105 eura i 75 eura.

„Grad Šibenik maksimalno je izbjegavao povećanje davanja u turizmu i niz godina imali smo najmanju stopu paušalnog poreza na djelatnost iznajmljivanja i smještaja. U kontinuitetu radimo na jačanju Šibenika kao turističke destinacije po mjeri gosta, a također i na brendiranju. Danas smo ponosni kad nas nazovu kulturnom destinacijom i kad se naš rad na razvoju grada ocjenjuje kao primjer. Naravno da su u našem turističkom pozicioniranju pomogli brojni projekti realizirani dijelom europskim sredstvima, a dijelom i proračunskim, potom poboljšanje kompletne infrastrukture te brojni zabavni, glazbeni, književni i kulturni sadržaji koji su često mamac za posjetitelje, a financiraju se dijelom ili u cijelosti sredstvima Grada Šibenika“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić, ujedno i predsjednik Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Šibenika.

Burić je dodao i da u Šibeniku turizam nije slučajan, već se gradi ozbiljno, promišljeno i održivo, na način da ne koči život zajednice, već ga unaprjeđuje.

„Uvijek naglašavam da je gospodarstvo u Šibeniku na prvom mjestu jer je to dugoročno jedini kvalitetni put razvoja. Turizam nam je izuzetno važan, a sezonalnost pokušavamo umanjiti upravo pripremom atraktivnih i kvalitetnih  sadržaja u nadolazećem adventskom i božićno-novogodišnjem vremenu“, zaključio je Burić, dodavši da, ukoliko se u upravljanju resursima vodimo dugoročnim planovima poskupljenja su ponekad nužna.

Članovi Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Šibenika jednoglasno su podržali točku dnevnog reda sjednice o promjeni cijena paušalnog poreza za djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu za 2024. godinu.

  Objavljeno: 17.11.2023, 12:42h