Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Centar za gospodarenje otpadom Bikarac započeo s probnim radom

Centar za gospodarenje otpadom Bikarac započeo s probnim radom

 

 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić pustio je danas u Šibeniku u probni rad Centar za gospodarenje otpadom Bikarac. Realizacijom ovog projekta stanovnici Šibenika, Knina, Drniša, Vodica, Skradina te općina Šibensko–kninske županije dobili su dugoročno kvalitetno rješenje za održiv sustav gospodarenja otpadom u skladu s najvišim standardima Europske unije. Uz ministra Ćorića, svečanom puštanju u probni rad nazočili su i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, službenica za privremeno obavljanje poslova pročelnika Šibensko-kninske županije Sanja Slavica Matešić, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, direktor Bikarca d.o.o. Robert Podrug te ostali uzvanici.

Ugovor za projektiranje i izvođenje radova izgradnje MBO postrojenja i pratećih objekata na CGO Bikarac, što uključuje izgradnju pretovarnih stanica i nabavku specijalne opreme, sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Grad Šibenik, a ukupna vrijednost je 245 milijuna kn. Riječ je o projektu od strateškog značaja kako za Šibensko-kninsku županiju tako i za cijelu Republiku Hrvatsku.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja prilikom obraćanja istaknuo je kako ni u  jednom trenutku nisu sumnjali da će to biti treći uspješno završen centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj.

„Šibensko-kninska županija u budućnosti će gospodariti otpadom na znatno bolji i optimalniji način u odnosu na najveći dio Republike Hrvatske i time Šibenik i Šibensko-kninska županija mogu biti primjer drugima. Ovaj biser Dalmacije obiluje zaštićenim područjima  i turistička djelatnost mu je neizmjerno bitna  te na ovaj način optimiziraju jedan vrlo bitan segment svog funkcioniranja. Nema Lijepe naše bez učinkovitog sustava gospodarenja otpadom“, istaknuo je ministar Tomislav Ćorić.

„Danas je započela nova era u gospodarenju otpadom u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji. Put do ovog modernog Centra za gospodarenje otpadom Bikarac nije bio ni jednostavan ni lagan, bilo je  puno izazova u svim fazama projekta i zato iskreno čestitam svima koji su uporno radili da se na Bikarcu izgradi ovako tehnološki moderno postrojenje“, istaknuo je Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iz Šibensko-kninske županije naglasili su kako je CGO Bikarac jedan od najvećih i najvažnijih projekata na području Šibensko-kninske županije te kako je uspješno gospodarenje otpadom osnovni element suvremenog života i održivog razvoja.

„Kvalitetno gospodarenje otpadom preduvjet je održivog razvoja i jedan od najvećih izazova današnjice, a otvorenjem postrojenja na Bikarcu taj smo izazov uspješno riješili. Ovo nije samo pitanje komunalne usluge, ovo je pitanje kvalitete života i Šibenik se među rijetkim gradovima  u Hrvatskoj može pohvaliti modernim kompleksom koji će pomoći u uspostavi  ekološki učinkovitog sustava zbrinjavanja otpada. Nakon završetka Aglomeracije, drugi veliki infrastrukturni projekt je dovršen i mi smo, uz riješene prometne zavrzlame u kojima smo se zatekli, osigurali budućnost ovog grada “, izjavio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Izgradnja MBO postrojenja (mehaničko-biološka obrada otpada) druga je faza izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. U sklopu prve faze projekta sanirano je i zatvoreno postojeće odlagalište te izgrađeno novo sanitarno odlagalište. U sklopu druge faze, uz izgradnju i opremanje MBO postrojenja, izgrađene su dvije pretovarne stanice, nabavljena specijalna oprema i vozila, izgrađena odlagališna ploha sa sustavom odvodnje procjednih i oborinskih voda, interne prometnice cesta, upravna zgrade s parkiralištem te trafostanice.

Trenutno se na Bikarac dovozi oko  70.000 tona otpada, od čega preko 40.000 tona komunalnog otpada. Kada CGO Bikarac započne s radom, ulazni kapacitet MBO postrojenja moći će obraditi i do 50 000 tona/godišnje. Kao nusprodukt gospodarenja komunalnim otpadom na CGO Bikarac dobit će se: izdvojeni iskoristivi otpada (papir, plastika, metal, staklo), stabilizirani biorazgradivi otpad upućen na odlaganje, gorivo iz otpada (kruto oporabljeno gorivo (SRF) za korištenje u energanama ili cementarama) i kompost od biootpada.

„Šibensko-kninska županija u 2021. godini dobila je moderan Centar za gospodarenje otpadom koji će svim stanovnicima županije osigurati kvalitetan sustav gospodarenja otpadom. U istoj godini Bikarac obilježava 50 godina postojanja, a to je ujedno i početak nove ere odlaganja otpada. Centar za gospodarenje otpadom riješit će gospodarski, ekonomski i ekološki problem gospodarenja otpadom u županiji i svim stanovnicima osigurati bolju kvalitetu života. Osiguranjem pravilnog gospodarenja otpadom svi zajedno možemo pridonijeti učinkovitom iskorištavanju resursa te održivom rastu gospodarstva županije, što nam je svima prioritet“, izjavio je Robert Podrug, direktor Bikarca.

  Objavljeno: 21.12.2021, 12:52h