Službene stranice Grada Šibenika

šibenik.hr

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Četvrti EU projekt na Tvrđavi sv. Mihovila

PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA
Četvrti EU projekt na Tvrđavi sv. Mihovila

 

 

Na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila održana je početna, kick-off konferencija projekta FORTITUDE – Historic Fortresses Intensifying Cross-Border Tourism Development pod nazivom „Razvoj novih sadržaja u povijesnim tvrđavama i EU projekti - Tvrđava sv. Mihovila kao ogledni primjer“. Na konferenciji su, pred pedesetak sudionika na lokaciji i 25 sudionika online, predstavljene aktivnosti i sadržaji projekta koji za cilj ima razviti nove sadržaje na povijesnim tvrđavama i tako obogatiti njihovu kulturno-turističku ponudu.

Konferenciju je organizirala Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik, nositelj projekta, a predstavnici četiri partnerska grada iz Crne Gore (Herceg Novi i Bar), Bosne i Hercegovine (Banja Luka) i Hrvatske (Karlovac) zbog epidemioloških mjera su prisustvovali putem video poziva. Okupljene su pozdravili dogradonačelnik Grada Šibenika Danijel Mileta, ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić i Đurđa Vrljević Šarić, voditeljica projekta FORTITUDE.

„Kada se 'rodite' iz jednog europskog projekta, provođenje istih vam postane prirodno stanje. Od početka projekta Revitalizacije Tvrđave sv. Mihovila 2014. godine kada je tim Tvrđave kulture još uvijek bio dio Muzeja grada Šibenika, nije prošao dan da se nije radilo na nekom europskom projektu. Rezultati projekata koje predstavljamo danas ne bi bili izvedivi bez sinergije rada Grada i svih uključenih ustanova, kao i partnera iz privatnog sektora. Upravo je ta zajednička suradnja na implementaciji aktivnosti ključna stavka za uspješnu provedbu projekata, stoga ovim putem zahvaljujem svima koji su svojim radom dali obol našim  EU projektima“ - rekla je Barišić Bačelić.

Na konferenciji je naglašena činjenica da je upravo Tvrđava sv. Mihovila od 2012. godine mjesto provedbe čak četiri europska projekta.

„Lako je graditi i raditi kada imaš prave ljude na pravom mjestu. Mi imamo prave ljude u Tvrđavi kulture i prave ljude u gradskoj upravi, koji su zajedničkim snagama bogatu kulturnu baštinu tvrđave ponovno izdigli, revitalizirali i privukli europski novac. Tvrđava kulture zaslužna je za novi život naših tvrđava, nadogradnju novim sadržajima i samoodrživi rad. Može se reći da su ta dva razloga - pravi ljudi i europski novac – Šibenik danas stavili na turističku i kulturnu mapu Hrvatske, za što su zaslužni deseci projekata u posljednjih pet godina preko kojih se u grad prelilo preko milijardu kuna investicije – kazao je dogradonačelnik Mileta.

Projekt FORTITUDE - Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 28. veljače 2022. godine. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1 618 438.72 eura, od čega je 85% sufinancirano  iz programa Interreg IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području kao i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.

U sklopu projekta Tvrđava sv. Mihovila dobit će niz novih prostornih rješenja i sadržaja u unutrašnjosti: posjetitelji će 2022. moći razgledati stalni postav koji će tematizirati fortifikacijsku baštinu Šibenika kao i multimedijalni interaktivni postav posvećen gradnji pozornice, glazbenoj baštini Šibenika i glazbeno scenskim programima koji su brendirali Tvrđavu sv. Mihovila kao jednu od najprestižnijih pozornica u Hrvatskoj. Uz unutrašnjost tvrđave, preuredit će se i info-ured šibenskih tvrđava u staroj gradskoj jezgri, City Point.

Posebna aktivnost u projektu je organizacija manifestacije pod radnim nazivom „Noć tvrđava“ koja ima za cilj umrežiti tvrđave u prekograničnom području i na taj način promovirati i posjetiteljima približiti značaj tog vrijednog kulturno naslijeđa za razvoj kulturnog-turizma u programskom području. 

U sklopu programa konferencije sudionicima su posebno predstavljeni odnedavno dostupni sadržaji razvijeni u sklopu europskog projekta Fortress ReInvented: 3D mapping projekcije u cisternama tvrđave i audio vodič. Kako je istaknula Barišić Bačelić, projekcije u cisternama su Muzeju grada Šibenika kao vodećem partneru i produkcijskom timu predstavljali izazov s kakvim se nisu susreli, a danas predstavljaju jedinstveni projekt u Hrvatskoj.

  Objavljeno: 16.07.2020, 14:44h

 

PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA