Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Da je Ileković bio upola aktivan na projektu kao što je sad na sudu i u medijima, danas bismo već imali obnovljenu Tvrđavu sv. Ivana

 Da je Ileković bio upola aktivan na projektu kao što je sad na sudu i u medijima, danas bismo već imali obnovljenu Tvrđavu sv. Ivana

 

 

U članku koji je jučer objavljen u medijima, a vezanu uz projekt Revitalizacije područja tvrđave sv. Ivan, iznesen je velik broj neistinitih informacija.  Važno je naglasiti da ne postoji nikakva presuda o kršenju autorskih prava. Taj spor je u tijeku. Presude na koje se autor teksta poziva propisuju samo privremenu mjeru do okončanja spora. Radovi na tvrđavi se odvijaju prema dijelu dokumentacije na koju se privremena mjera ne odnosi.

Nadalje, ročište na Općinskom sudu u Kninu koje se spominje u članku je odgođeno i prebačeno na drugi termin te su navedene izjave potpuno neistinite.

Izjava arhitekta Borisa Ilekovića (arhitektonski ured Vulin i Ileković d.o.o. iz Zagreba) da su oni prvi arhitekti u Hrvatskoj koji su dobili presudu jer su im ugrožena autorska prava također nije istinita. Ponavljamo, nikakva presuda o povredi autorskih prava nije donesena. Donesena je isključivo privremena mjera dok traje spor. Nije istinita ni Ilekovićeva optužba da je Rješenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole nestalo iz evidencije. U članku se ponavlja tvrdnja da je Grad Šibenik sam sebi izdao izmijenjenu dozvolu 29. listopada 2020., što nije istina.

Neistine iznesene u posljednjem članku samo su nastavak niza koji je započeo Ilekovićevim istupom krajem listopada, u kojem je također iznio niz neutemeljenih optužbi koje su već demantirane.

Prvo je optužio Grad da betonira tvrđavu suprotno nacrtima, iako je znao da je konstrukcija prikazana na fotografiji u cijelosti njegovo autorsko djelo. Dapače, Grad Šibenik je u više navrata od Ilekovića tražio izmjene projekta s ciljem smanjenja opsega građevinskih radova. Isto tako, trudio se pokazati javnosti da je s projekta izguran na način da mu se za pojedine poslove nudio sitan novac, što smo demantirano činjenicom da mu je kroz različite ugovore isplaćeno nešto manje od milijun kuna.

Hvalio se da je Grad Šibenik dobio novac iz EU isključivo zahvaljujući njegovom projektu, čime je uvrijedio stotine volontera i zaposlenika Grada Šibenika koji su radili na pripremi projekta. 

Najveća neistina koju je arhitekt Boris Ileković pokušao plasirati u javnost je izjava da Grad Šibenik nikad nije imao primjedbi na njegove usluge. A to je ujedno i srž problema.

Dokumentacija koju je Ileković dostavljao je bila nepotpuna i manjkava. Između ostalog, ispalo je da bi trebalo srušiti dio starog zida i dvije kontrafore tvrđave zbog ugradnje lifta, na što ni investitor ni konzervatori, štiteći kulturno dobro, nisu mogli pristati. Nadalje, projekt je predviđao i gradnju na arheološkim nalazištima koja su pronađena tijekom realizacije. Ministarstvo kulture je u dva navrata, 2019. i 2020. zahtijevalo da se projekt prilagodi mjerama zaštite kulturnog dobra, a nalazi konzerviraju i adekvatno prezentiraju. Projektant se obvezao da će projekt izraditi savjesno i provedivo u skladu s pravilima struke i drugim zakonima i propisima, ali se toga nije držao. Na sve naše zahtjeve za izmjenama arhitekt se oglušio smatrajući ih neosnovanima i nepotrebnima i tako Grad doveo u nemoguću situaciju. Grad Šibenik poštuje autorska prava, ali moramo poštivati i Zakon o zaštiti kulturnih dobara, te propisane mjere Ministarstva kulture. Ne možemo dozvoliti devastaciju kulturne baštine.

Osim Zakona o zaštiti kulturnih dobara, pojedini dijelovi projekta su se kosili sa zakonima fizike.

Zbog manjkavosti dokumentacije, neki dijelovi temelja su „visjeli u zraku“ i do 3 metra, a podzemni objekti „stršali“ iznad zemlje. Dokumentacija je obilovala nizom tehničkih manjkavosti koje je trebalo ispraviti, a dio je čak izrađen na ilegalnom softveru zbog čega je Grad imao problema i dodatnih troškova.

Arhitektu je upućen zahtjev za ispravljanjem tridesetak stavki koje nije dostavio.

Da je bio upola aktivan na projektu kao što je sad na sudu i u medijima, i da je napravio tražene izmjene, vjerojatno bismo danas već bili jako blizu otvorenja obnovljene Tvrđave sv. Ivana.

Grad Šibenik poduzet će sve pravne radnje da zaštiti projekt „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana“, uspješno ga privede kraju, valorizira kulturnu baštinu te iskoristi sredstva EU fondova.  

 

  Objavljeno: 13.11.2020, 15:02h