Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Demanti članka o projektu tvrđave sv. Ivana objavljen na portalu Šibenski.hr

Demanti članka o projektu tvrđave sv. Ivana objavljen na portalu Šibenski.hr

 

 

U skladu s člankom 40. Zakona o medijima Grad Šibenik zatražio je objavu ispravka informacija objavljenih dana 12. studenog 2020. godine, pod rubrikom Vijesti te na naslovnoj stranici na internetskom portalu www. sibenski.hr, pod naslovom „Grad Šibenik izgubio i na Visokom trgovačkom sudu: u slučaju obnove Tvrđave sv. Ivana prvi put u RH donesena presuda zbog povrede prava arhitekata“, kako slijedi:

U navedenom članku izneseno je niz netočnih i nepotpunih informacija kojima su grubo povrijeđena prava i interesi Grada Šibenika.

Već u naslovu predmetnog teksta navodi se kako je „…prvi put u RH donesena presuda zbog povrede prava arhitekata“ što nije točno budući da je Visoki trgovački sud od 27. listopada 2020. godine donio rješenje kojim nije utvrdio povredu prava arhitekata, već je potvrdio rješenje niže rangiranog suda o privremenoj mjeri dok se ne utvrdi eventualno kršenje autorskih prava.  

Autor teksta već u prvoj rečenici ponavlja isto te navodi kako je „Visoki trgovački sud potvrdio presudu Trgovačkog suda u Splitu, donijetu početkom rujna ove godine, a kojom je zbog povrede autorskih prava zagrebačkih arhitekata Dine Vulin Ileković i Borisa Ilekovića Gradu Šibeniku i arhitektu Zoranu Popoviću izdana mjera zabrane radova na vijećem dijelu Tvrđave sv. Ivana“.  Ponavljamo kako navedeno nije točno, jer nije donesena presuda već samo rješenje kojim se potvrđuje privremena mjera koja može trajati dok se u sudskom postupku ne utvrdi je li došlo do povrede autorskog prava.

Nadalje, autor teksta tvrdi kako  je predmet kršenja privremene mjere zabrane radova na većem dijelu tvrđave „dlegiran na Općinski sud u Kninu, ali nitko od tuženih u srijedu se nije pojavio na ročištu.“. Informacija je netočna obzirom da ročište nije održano, nego je sa srijede, 11. studenog 2020. godine, Općinski sud u Kninu odgodio za novi termin.

U tekstu autor potom citira arhitekta Borisa Ilekovića koji kaže „Nama je najbitnije da smo prvi arhitekti u Hrvatskoj koji su dobili presudu jer su im ugrožena autorska prava.“. Citirano nije točno budući da presuda o povredi autorskih prava nije donesena. Još jednom ponavljamo kako je doneseno rješenje kojim je potvrđena isključivo privremena mjera dok traje spor o utvrđivanju povrede autorskih prava.  

Autor članka u nastavku teksta ponovno citira arhitekta Borisa Ilekovića, a koji navodi „ Nejasno nam je kako to da je iz evidencije izbrisana izmjena i dopuna građ. dozvole od 4.5.2019., pribavljena temeljem naše zadnje dokumentacije i temeljem koje je otvoreno gradilište u 2019. godine.“ Navedeno također nije točno budući da akti vezani uz predmet izmjene i dopune građevinske dozvole nisu brisani iz evidencije Pisarnice Grada Šibenika - eDozvole, isti su javno dostupni, stoga ostaje zaista nejasno na koju evidenciju se arhitekt poziva.

Nadalje, Boris Ileković u svom citatu, a kojeg novinar prenosi bez provjere informacija, izjavljuje „Prema informaciji sa službenog web portala, Grad je sam sebi izdao dozvolu 29.10.2020., znači za vrijeme sudske privremene mjere protiv sebe i Popovića.“. Grad Šibenik nije izdao nikakvu dozvolu sam sebi 29. listopada 2020. godine što smo dotičnom novinaru već ukazali u ranijem zahtjevu za objavom ispravka informacije, a koji mu je dostavljen 28. listopada 2020.

Budući da je ovo već drugi zahtjev za objavom ispravka informacije koju od Vas zahtijevamo,  a temeljem pisanja istog autora, ne možemo se ne zapitati o objektivnosti istog te pristranosti koju i dalje iskazujte izvještavajući o projektu „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivan“. 

Radi zaštite digniteta Grada i njegovih građana te sukladno mjerodavnim zakonskim odredbama, zahtijevamo da ovaj ispravak netočnih informacija objavite u skladu odredbi članka 41. Zakona o medijima pod rubrikom Vijesti te na naslovnoj stranici na internetskom portalu www. sibenski.hr .

S poštovanjem,

GRADONAČELNIK

Željko Burić, dr.med.

  Objavljeno: 13.11.2020, 14:53h