Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Demanti medijskih napisa o projektu tvrđave sv. Ivana objavljenih u dnevnom tisku

Demanti medijskih napisa o projektu tvrđave sv. Ivana objavljenih u dnevnom tisku

 

 

Sukladno članku 40. Zakona o medijima Grad Šibenik zatražio je objavu ispravka informacija objavljenih u novini "Slobodna Dalmacija" dana 28. listopada 2020. 

U članku pod naslovom „Šibenik brži od Japana: građevinska za 1 dan“ objavljenom u novini „Slobodna Dalmacija“ dana 28. listopada 2020.  iznesene su netočne i nepotpune informacije kojima su grubo povrijeđena prava i interesi Grada Šibenika.

U podnaslovu teksta navodi se kako je „Grad Šibenik (urbanistički ured) izdao Gradu Šibeniku (investitor) izmijenjenu dozvolu za obnovu tvrđave nezabilježenom brzinom, kako bi se izvukao iz slijepe ulice i privremene zabrane radova“. Navedena informacija nije točna jer Grad Šibenik kao ovlašteno tijelo nije Gradu Šibeniku kao investitoru izdao nikakvu nadopunu građevinske dozvole, a vezanu uz projekt „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivan“.

U uvodu, podebljanim tekstom, tvrdi se kako je „…početkom rujna Trgovački sud u Splitu izdao privremenu mjeru zabrane većine radova zbog kršenja autorskih prava arhitekata Borisa Ilekovića i Dine Vulin Ileković…“, što je netočno budući da privremena mjera ne prejudicira presudu suda već isključivo zaustavlja radove na dijelu projekta do okončanja sudskog spora.

Autor se, nadalje, u tekstu poziva na građevinsku dozvolu „zavedenu pod klasifikacijskom oznakom UP/I-361-03/20-01/000352“. Navedeno je apsolutno netočno budući da u Pisarnici Grada Šibenika, odnosno uvidom u eDozvole, takva klasifikacijska oznaka ne postoji.

Istina je da je Grad Šibenik predao zahtjev za izdavanjem nove građevinske dozvole, ali ne, kako se u tekstu navodi 20. listopada, već 16. listopada 2020. godine te je postupak izdavanja dozvole još uvijek u tijeku.

Zbog svega gore navedenog, senzacionalističke tvrdnje autora kako je Grad Šibenik izdao građevinsku dozvolu u samo jedan dan nisu točne te su ozbiljno naštetile Gradu Šibeniku zbog kojih ćemo biti primorani naknadu štete zatražiti i pravnim putem.

Autor na kraju članka iznosi tvrdnju  kako je „očito da je investitoru bilo jako stalo da Državnom inspektoratu, čiji su se inspektori prošli tjedan pojavili na gradilištu nakon napisa u „Slobodnoj“, podastre dozvolu kako bi opravdali nastavljanje radove“. Navedeno smatramo malicioznim i uvredljivim komentarom kojim se čitateljstvu želi stvoriti dojam kako Grad Šibenik utječe na rad drugih institucija i državnih tijela što odlučno i bezrezervno odbacujemo.  Državna inspekcija je izašla na teren, zatražila tumačenje predstavnika Grada Šibenika, te se njihovo rješenje očekuje. 

Također, ne možemo se ne zapitati tko je jedan od ljudi iz struke, a kojeg autor teksta citira te zašto mu je, ako barata svim relevantnim činjenicama identitet nepoznat čitateljima „Slobodne Dalmacije“.  Odnosno, zašto se otvara prostor osobi koja nije voljna izaći u javnost vlastitim imenom i prezimenom do te mjere da njegovi navodi kreiraju naslov teksta.

Naposlijetku, izražavamo žaljenje zbog pristupa ovoj temi koju je iskazao Vaš medij budući da je riječ o trećem tekstu koji neobjektivnim, neprovjerenim i pristranim informacijama javnost izvještava o projektu „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivan“. 

Radi zaštite digniteta Grada i njegovih građana te sukladno mjerodavnim zakonskim odredbama, zahtijevamo da ovaj ispravak netočnih informacija objavite u skladu odredbi članka 41. Zakona o medijima.

S poštovanjem,

GRADONAČELNIK

Željko Burić, dr.med.

 

  Objavljeno: 28.10.2020, 13:19h