Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Dizajn info totema Ante Filipovića Grčića dobio renomiranu nagradu

Dizajn info totema Ante Filipovića Grčića dobio renomiranu nagradu

 

 

Dizajn info stupova šibenskog gradskog prijevoza dizajnera Ante Filipovića Grčića dobio je nagradu BIG SEE product design award 2022. Riječ je o renomiranoj internacionalnoj nagradi koja doprinosi promicanju jedinstvenih i originalnih kreativnih dostignuća u arhitekturi, interijeru, produkt dizajnu, drvu, turizmu i modi na globalnoj razini. Žiri u ovoj kategoriji sastavljen je od poznatih svjetskih dizajnera iz Finske, Izraela, Danske, Španjolske, Slovenije, Njemačke i Švicarske.

„Čestitam našem dizajneru Anti Filipoviću Grčiću na osvojenoj nagradi. Nagrađeni info totemi su, uz već nagrađivane projekte gradskog trga  Poljana i Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, dokaz kako Šibenik u arhitektonskom, a i dizajnerskom  svijetu postaje itekako prepoznatljiv. Šibenik je grad koji doživljava transformaciju, mijenja se njegova vizura i dobivamo funkcionalne moderne, nagrađivane i od struke prepoznate projekte“, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić, dodavši kako mu je posebno zadovoljstvo to što se vizualni identitet grada provlači kroz novi elemente gradskog javnog prijevoza.

U opisu nagrade stoji kako su informativni stupovi za lokalne autobusne linije dizajnirani kao potpuno novi proizvod u okviru šire reorganizacije korištenja javnog prijevoza u gradu Šibeniku. Stupovi koriste tehnologiju e-papira niskoenergetske arhitekture, troše minimalno energije te sprječavaju dodatno svjetlosno zagađenje. Korisniku su visinom prilagođeni, sigurni i jednostavni za korištenje.

S obzirom na vizualno zahtjevne i delikatne pozicije za postavljanje stupova odabran je prepoznatljiv prijateljski oblik, minimalnih mogućih dimenzija, kao odgovor na urbani kaos koji se oko njih odvija. 

Proces osmišljavanja utilitarnog objekta koji je trebao napraviti iskorak u ovom području dizajna rezultirao je produktom koji pomiče granice. Uključeni su neočekivani elementi – ornamenti visoke kulture (s keramičkih posuda danilske kulture, 5500 – 4900 BC). Grafički elementi predstavljaju novu vizualnu interpretaciju jedinstvenih geometrijskih ukrasa koji su na ovaj način iz muzeja izneseni u javni prostor.

Informativni stupovi su se upotrebom materijala i novih tehnologija uključili u framework branda – Šibenika kao zelenog grada, grada inovacije i promišljenog dizajna.

  Objavljeno: 23.09.2022, 12:38h