Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Dječji tjedan obilježen u šibenskim školama i vrtićima

Dječji tjedan obilježen u šibenskim školama i vrtićima

 

 

 Na šibenskoj Poljani danas su održane završne aktivnosti obilježavanja Dječjeg tjedna u organizaciji  Društva Naša djeca Šibenik, a u prigodnom programu nastupila su  djeca iz dječjih vrtića Šibenska maslina i Smilje i Osmijeh te učenici 3.b razreda OŠ Meterize.  Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i osnovnih društava te donosi  aktivnosti posvećene djeci s ciljem usmjeravanja pažnje javnosti na prava djece i ostvarivanje aktivnosti s djecom i za djecu. Također, jedan od ciljeva je i pokretanje novih akcija  od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, poticanje volonterskog društvenog i stručnog rada odraslih s djecom i aktivna participacija djece u aktivnostima lokalne zajednice.

Tijekom ovog tjedna održane su brojne aktivnosti- otvorili su ih  učenici 4. b razreda OŠ Meterize sa svojom učiteljicom Antoniom Cukrov Kulušić i učenici 4.b razreda OŠ Jurja Dalmatinca sa svojom učiteljicom Nevenkom Maras. Na središnjem gradskom trgu Poljani održana je Parlaonica na temu Dječjih prava. Nakon Parlaonice, certificirana bajkopričalica DND-a Šibenik, Antonia Cukrov Kulušić, u sklopu projekta Bajkaonicom po svijetu ispričala je učenicima priču kojom se djeci približavaju takvi sadržaji. Projekt Bajkaonicom po svijetu djecu educira, razvija kreativnost i obogaćuje im rječnik. Kad se ispriča priča dogodi se čaroban trenutak, u kojem djeca oduševljeno slušaju i gledaju širom otvorenih očiju i upijaju svaku riječ i pokret pripovjedača.

Učenici 2. a razreda OŠ Tina Ujevića sa svojom učiteljicom Andreom Gašperov su obilježili Dječji tjedan na Satu razrednika tako što su se upoznali s Konvencijom o pravima djeteta te su razgovarali o dječjim pravima i obavezama. Potom su igrali online kviz „Čovječe, ispravi se!“ koji govori o dječjim pravima. Završna aktivnost bila je crtanje dječjeg prava po želji.

Na satu Tjelesne i zdravstvene kulture u prvi plan je stavljeno dječje pravo na igru pa su tako učenici 2.a razreda upoznali stare, zaboravljene igre (gumi-gumi, lanca probijanca, skakanje u vrećama, povuci-potegni….) i dobro se zabavili.

U utorak su se nastavile  aktivnosti Dječjeg tjedna na način da su se pridružili  predškolci iz DV Osmijeh – Jurasi sa svojim odgojiteljima Lucijanom Kronja, Goranom Mejić i trenerom Markom. Podsjetili su na važnost  kretanja i sudjelovali na „Maloj olimpijadi“.

Bajkopričalica DND-a Silvija Mikulandra u sklopu Bajkaonice djeci je ispričala priču „Hoću letjeti“ i potaknula ih da čitaju i slušaju priče jer „čovjek leti uz pomoć  mudrosti i znanja“.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2021. godinu Međunarodnom godinom voća i povrća.  U sklopu Dječjeg tjedna kuhalo se  u Osnovnoj školi Jurja Šižgorića gdje je održana radionica Slatko može biti zdravo. Sudjelovali su prvaši sa svojom učiteljicom Anitom Matić. Riječ je o slastičarskoj radionici pod nazivom Slatko može biti zdravo. Zdravi stil života od neprocjenjive je važnosti za djecu, jer dječji organizam intenzivno raste i razvija se što je praćeno naglim intelektualnim i emocionalnim napretkom. Zdrav stil i način života usvajaju se u djetinjstvu te ostaju za cijeli život kao zalog zdravlja i preduvjet ostvarivanja maksimalnog potencijala svakog djeteta. Upravo zbog toga su učenici 1.b razreda sudjelovali u izradi zdravog deserta, koristeći tradicionalne dalmatinske namirnice: suhe smokve, naranče i bademe. Pripremljeni desert su i degustirati, ali i snimili video izrade koji će objaviti na web stranici škole. Savez DND-a , Kuhaona – studio za kuhanje i JGL pripremili su  radionicu zdravog kuhanja u koju su se svi mogli uključiti. U radionici  „Za prste polizati“  sudjelovali su ugledni stručnjaci.  

Ovogodišnji Dječji tjedan u gradovima, općinama i županijama ponovo je u znaku KIKI festivala i to u obljetničkom ozračju 10. jubilarnog KIKI-ja – međunarodnog festivala dječjeg filma. Organizatori festivala Društvo „Naša djeca“ Zabok i udruga „Gokul“ pozivaju sve da se priključe desetom izdanju međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI koji  se održava u Dječjem tjednu od 4. do 8. listopada 2021. u hibridnom formatu. Osim kino projekcija u Zaboku i Krapini, filmovi su dostupni i online za područje cijele Hrvatske, do 15. listopada 2021.

 

  Objavljeno: 08.10.2021, 11:30h