Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Dostojanstveno obilježena 30. obljetnica osnutka slavne 113. šibenske brigade

Dostojanstveno obilježena 30. obljetnica osnutka slavne  113. šibenske brigade

 

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Spomenikom smrtno stradalim hrvatskim braniteljima na Baldekinu, mimohodom branitelja do središta Šibenika, snimanjem milenijske fotografije Šime Strikomana,  svečanim programom na Poljani, izložbom ratnih fotografija u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića te svetom misom zadušnicom u katedrali sv. Jakova za sve poginule hrvatske branitelje, danas je u Šibeniku svečano obilježena 30. obljetnica osnutka legendarne šibenske  113. brigade Hrvatske vojske.

Okupljenim pripadnicima brigade slavljenice obratio  se na Poljani  Željko Burić, gradonačelnik Šibenika u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora podsjetivši na nezaboravni doprinos 113. brigade u obrani grada, ali i svim značajnijim vojnim operacijama u Domovinskom ratu.

Na ratni put brigade od njezina osnutka, kroz brojne bitke i akcije spomenuo se u nadahnutom govoru brigadni general Mate Viduka, prvi ratni zapovjednik 113. brigade HV, a velikim pljeskom branitelja pozdravljen je još jedan ratni zapovjednik slavne brigade, general bojnik Damir Krstičević koji je obilježavanju 30. obljetnice osnutka brigade prisustvovao i kao izaslanik predsjednika Vlade RH.

Šibenska brigada Zbora narodne garde (ZNG)  osnovana je 19. lipnja 1991. , da bi 28. lipnja iste godine službeno nazvana 113. brigada ZNG. Njezin  prvi zadatak,  pod zapovjedništvom Ante Ljubičića bio je da se u najkraćem roku započne mobilizacija pripadnika da bi već 24. srpnja dobila svoju zonu odgovornosti od Čavoglava preko Drniša, Oklaja, Laškovice, Ičeva, Dubravica, Velike Glave, Radišića, Pavasovića, Skradina do Bičina, te u vodičkom zaleđu od Vaćana preko Piramatovaca, Lišana, Vukšića, Stankovaca sve do Dobre vode u dužini od 120 kilometara. Na ispomoći brigadi koja je u to vrijeme imala oko 1500 vojnika bile su snage Policijskih uprava Šibenik, Drniš i Vodice.

Nakon više vatrenih sukoba u zoni odgovornosti, započela je i rujanska bitka za Šibenik gdje je Hrvatska u jednom trenutku bila presječena na dva dijela. U najtežem razdoblju mlade hrvatske države, brigada uspijeva obraniti Šibenik, odbaciti agresora sa šibenskog mosta i omesti mu planove. Uzdiže se te zahvaljujući zauzimanju vojarni Smokvica, Krušćica i Zečevo,  dolazi u posjed 45 topova kalibra od 20 do 130 milimetara. Naoružanje je brigadi dalo dodatni zamah, snagu i polet te osiguralo brojne dragovoljce koji su popunili njezine redove. Do prosinca 1991., kada je nakon uspješnih pregovora, preuzeto kompletno naoružanje Teritorijalne obrane iz vojarne u Ražinama, brigada je razvila brojčanu snagu od 3600 vojnika te dobila novi status motorizirane brigade s pet bojni i pet diviziona, s preko 150 topničkih cijevi od 20 do 155 milimetara.  Tako osnažena izvršava obrambenu zadaću, ali kreće i u ofanzivna djelovanja na području današnje Županije. Nakon veličanstvene rujanske pobjede ulazi u sela Gaćeleze, Dragišiće, Nos Kalik te oslobađa miljevačka sela i zauzima Miljevački plato.

U nastavku Domovinskog rata, 113. šibenska brigada djelovala je ne samo na području Šibenika, nego i na Južnom bojištu (kod Stolova i Dubrovnika), od Maslenice na sjeveru do Prevlake na jugu te od Smokvice do Oštrelja iznad Drvara. Brigada je sudjelovala u svim značajnijim operacijama Hrvatske vojske, zbog čega je velik broj njezinih pripadnika odlikovan i nagrađen. Kroz brigadu je od osnutka prošlo oko 8 000 pripadnika, dočasnika i časnika te oko 18 000 ročnih vojnika. Kroz Domovinski rat  113. šibenska brigada na oltar domovine položila je 66 života, te je imala više od 400 stradalnika. Njezini zapovjednici bili su Ante Ljubičić, Milivoj Petković, Mate Viduka,  Ivan Bačić, Damir Krstičević, Milan Perković, Danijel Kotlar, Jozo Šerić i Jozo Marinović.   S djelovanjem je prestala 15. travnja 2000. godine, kada je vojarnu Bribirski knezovi preuzelo Obučno središte za izobrazbu pješaštva Sinj, no velika i vrlo važna uloga ove legendarne brigade u Domovinskom ratu zauvijek će ostati zabilježena u hrvatskoj povijesti.

Svečanosti u Šibeniku prisustvovali su, uz pripadnike brigade, zapovjednike, čanike i dočasnike i general pukovnik Mladen Fuzul, izaslanik Predsjednika RH, Ivica Ušljebrka, izaslanik ministra obrane te  državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja.

  Objavljeno: 18.06.2021, 12:30h