Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Grad Šibenik krenuo u izradu dokumentacije za prometno-logistički centar autobusnog prijevoza

Grad Šibenik krenuo u izradu dokumentacije za prometno-logistički centar autobusnog prijevoza

 

 

Grad Šibenik je s krajem prošle godine krenuo u izradu dokumentacije za Prometno-logistički centar javnog autobusnog gradskog prijevoza u gospodarskoj zoni Podi. Ugovor za programsko rješenje centra potpisan je s arhitektonskim uredom G.D.-Arh. d.o.o. čiji je direktor Dario Gabrić, redoviti profesor Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a koji je radio na projektu nove baze javnog autobusnog prijevoznika 'Promet Split' u bivšoj vojarni Dračevac.

'Kroz ovaj ugovor vrijedan 180 tisuća kuna očekujemo dobiti programsko idejno rješenje prometno-logističkog centra koji obuhvaća sve bitne tekstualne i grafičke priloge potrebne za jasno definiranje svih prostorno-funkcionalnih elemenata tog novog autobusnog kompleksa na Podima, od opisa i prikaza urbanističkog, prometnog i arhitektonskog rješenja, uključivo 3D prikaze i sve potrebne nacrte, opisa strukture i prostornih dispozicija funkcija i sadržaja. Uključivo prijedlog faznosti izgradnje, opisa koncepcije sustava nosivih konstrukcija, koncepta sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, sustava potrebnih instalacija i  zaštite od požara, te preliminarnu procjenu troškova. U koliko se pokaže potrebnim, očekujemo dobiti i prijedlog korekcije, odnosno izmjene i dopune urbanističkog plana uređenje zone Podi.', kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Programskim idejnim rješenjem će se predvidjeti prostor za parkiranje i smještaj 50 autobusa javnog gradskog prijevoza, od čega 10 mini i midi autobusa, 25 prigradskih jednodijelnih autobusa i 15 niskopodnih 12-metarskih jednodijelnih autobusa. Zatim punionice za diesel gorivo i za struju, adekvatnog kapaciteta i režima rada za potpuno zadovoljenje potreba navedenog broja autobusa, praonica kojoj mogu pristupiti i drugi autobusi, poput turističkih, stanica za tehnički pregled, odnosno kontrolu tehničke ispravnosti vozila, prostori za sve faze servisa vozila i održavanja vozila.  Tu će još biti uredski prostori, solarna elektrana ili drugi izvori obnovljive energije koji će u potpunosti pokriti potrebe kompleksa za električnom energijom, dodatni parking za 20 turističkih autobusa, prostor za odmor vozača turističkih autobusa sa sanitarnim čvorom s tušem, dnevnim boravkom i mini kuhinjom te drugi prostori i sadržaji potrebni za normalno, efikasno i racionalno korištenje i rad centra.

'Ovo su konkretni koraci ka izgradnji suvremenog centra šibenskog javnog gradskog prometa koji bi bio u vlasništvu Grada, ujedno i koraci unaprjeđenja kvalitete autobusnog prijevoza na administrativnom području Šibenika. Novi europski natječaji za bespovratna sredstva predviđaju sufinanciranje izgradnje ovakvih centara, ali i kupnje autobusa poduzećima koja su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i za to se trebamo dobro pripremiti. Prvih modernih 11 niskopodnih 12-metarskih autobusa nam dolaze početkom ljeta i očekujem da od jeseni prometuju na najfrekventnijim gradskim linijama. U tijeku je izrada studije koja će nam, između ostalog, kazati kako bi trebale izgledati optimalne gradske linije, koliko polazaka bi svaka od njih trebala imati i kada, te koje tipove autobusa bi trebali imati i koliko njih, a informatizacija autobusnih stajališta je već u tijeku. Put je dug, nije jeftin, ali smo, kao što vidite, dobrano njime zakoračili.', rezimirao je Mileta.

 

  Objavljeno: 07.01.2022, 11:15h