Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Grad Šibenik potvrdio prestižni certifikat „Grad za mlade“

Grad Šibenik potvrdio prestižni certifikat „Grad za mlade“

 

 

Grad Šibenik i u narednom razdoblju nosit će prestižni certifikat „Grad za mlade“. Naime, Povjerenstvo za dodjelu certifikata "Grad za mlade" nedavno je završilo svoj proces detaljne evaluacije i donijelo odluku o dodjeli novih certifikata za razdoblje 2024. do 2027. godine. Šest gradova ispunilo je sve postavljene kriterije, a četiri grada su certifikat zaslužila po drugi put, među kojima je i Šibenik. Podsjetimo, grad Šibenik nositelj je ovog certifikata od 2021. godine.

„Ponovnim osvajanjem certifikata „Grad za mlade“ potvrdili smo našu posvećenost ulaganju u mlade, prepoznajući ih kao ključnu komponentu budućeg razvoja i prosperiteta našeg Šibenika. Da bi se kvalificirali za certifikat morali smo zadovoljiti kriterije u osam tematskih područja - Participacija, Demografski poticaji i mjere, Zapošljavanje i stanovanje, Mobilnost, Zdravlje i sport, Rad s mladima i kultura, Obrazovanje, te Informiranje. Šibenik je ispunio sve navedene kriterije i ostvario čak 81,48% ukupnih bodova“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

„Visoko obrazovanje je među najbitnijim  odrednicama grada Šibenika, tj. jedan od smjerova razvoja grada. U suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu oformljen je sveučilišni studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na kojem se educiraju stručnjaci za aktualne potrebe gospodarskog tržišta. Iz godine u godinu grad upotpunjuje studentsku infrastrukturu ulaganjima u projekte poput Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut. Izgrađen je potpuno novi, suvremeno opremljeni, studentski dom Palacin, a u sklopu ITU mehanizma planiramo realizirati Centar za mlade, višenamjenski objekt usmjeren ka dodatnom unaprjeđenju kvalitete života mladih u Šibeniku“, napominje gradonačelnik.

Mjesečni iznos stipendija koje dodjeljuje Grad Šibenik  je  150 eura, a  dodjeljuju se natječajem na osnovu kriterija uspjeha i kriterija slabijeg imovinskog stanja.

Donesen je i Lokalni program za mlade Grada Šibenika  koji je izrađen  prema smjernicama Nacionalnog programa za mlade za razdoblje 2023. – 2025. i strateški je dokument kojim Grad Šibenik odgovara na potrebe mladih u Šibeniku i planira daljnju kontinuiranu konstruktivnu komunikaciju o potrebama mladih u predviđenom razdoblju provedbe. Grad Šibenik aktivno uključuje mlade kroz Savjet mladih, pružajući im platformu za iznošenje mišljenja i potičući njihovo sudjelovanje u različitim inicijativama, subvencionira nabavku radnih bilježnica i dodatnih obrazovnih materijala te pruža jednokratne novčane pomoći mladim obiteljima za novorođenčad, a kroz projekt neformalnih akcija i inicijativa potpomaže inicijative mladih.

Grad Šibenik je do sada proveo i nekoliko ciklusa izgradnje stanova po modelu POS-a prema kojemu se omogućava rješenje stambenog pitanja mladim obiteljima po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih, najviše u pogledu cijene, ali i kreditnih uvjeta.

Grad  aktivno radi na poboljšanju kvalitete svojih usluga i olakšavanju mobilnosti svih građana, uključujući mlade i osobe s invaliditetom. Također podržava razmjenu mladih između gradova i zemalja putem raznih Erasmus programa koji su na raspolaganju mladima. Kroz Program javnih potreba u sportu, Grad Šibenik obnavlja sportsku infrastrukturu, potiče razvoj sporta te sufinancira udruge koje se bave sportskim aktivnostima. Aktivno se radi na unapređenju mentalnog zdravlja mladih u suradnji s udrugama i vanjskim suradnicima te sudjelovanjem u različitim programima prevencije nasilja među mladima.

U području kulture, Grad Šibenik ulaže u svoje javne ustanove i infrastrukturu te redovito obogaćuje kulturni program u suradnji sa svojim partnerima kako bi potaknuo kulturni razvoj grada.

Certifikat "Grad za mlade" za nadolazeće razdoblje, uz Šibenik, nosit će gradovi Karlovac, Ozalj, Opatija, Rijeka i Samobor. Tijekom procesa evaluacije, identificirane su i zabilježene brojne dobre prakse među prijavljenim gradovima. Ove će prakse biti javno objavljene, čime će se omogućiti pristup dragocjenim informacijama svim gradovima zainteresiranim za unapređenje kvalitete života mladih.

Članovi povjerenstva koji su sudjelovali u procesu evaluacije predstavljaju ključne organizacije i institucije aktivne u radu s mladima kao što su Središnji državni ured za demografiju i mlade, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Mreža mladih Hrvatske, Savez Društava "Naša djeca" te Udruženje gradova u Republici Hrvatskoj.

Proces dodjele certifikata dobio je podršku od Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

 

  Objavljeno: 28.03.2024, 12:25h