Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Grad Šibenik uspješno realizira četiri projekta financirana iz EU fondova

Grad Šibenik uspješno realizira četiri projekta financirana iz EU fondova

 

 

Na pragu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Grad Šibenik iza sebe ima uspješno iskustvo apliciranja na predpristupne fondove EU i priprema se za izazove strukturnih fondova koji slijede.

U Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića, šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović, pročelnica Ureda gradonačelnika Ivana Bujas Rupić, pročelnik UO za gospodarstvo Petar Mišura i pročelnik UO  za komunalne djelatnosti Josip Živković predstavili su danas javnosti EU projekte Grada Šibenika.

Turistička valorizacija tvrđave sveti Mihovil, Jewel, Intermodal i Next četiri su projekta za koja je Grad Šibenik aplicirao na europske fondove i za koja su odobrena sredstva u iznosu od 1 687 853 eura. Grad Šibenik financira ove projekte u iznosu od 787 822 eura.

Od toga je milijun eura iza IPA IIIc fonda dodijeljeno projektu tvrđave svetog Mihovila. Ovo je prvi projekt kojeg je Grad Šibenik aplicirao i dobio kao glavni nositelj te ga provodi vlastitim snagama. Nakon ovog projekta uslijedilo je dobivanje još tri projekta u svojstvu partnera; dva iz Adriatic prekogranične suradnje i jednog iz fonda za Jugoistočnu Europu što pokazuje dobar smjer za buduće projekte.

„Ovi su projekti pozitivno iskustvo za buduće aplikacije u okviru pristupnih fondova EU. Posebno sam ponosan što mogu reći da se isključivo radi o uspješnom proizvodu šibenske mlade pameti“, istaknuo je gradonačelnik dr. Ante Županović.



Svi su projekti proizašli iz Strategije razvoja Grada Šibenika i direktno se na nju nastavljaju.

Projekt Jewel, za koji je odobreno 193 000 €, odnosi se na razvoj stare gradske jezgre u vidu razvoja poduzetništva, a napravljen je po uzoru na urbani centar Perugie. Uključuje komunalnu obnovu, poboljšanje uvjeta stanovanja i brigu o poduzetnicima u cilju oživljavanja stare gradske jezgre i njene transformacije u urbani centar Šibenika. U središtu pozornosti projekta je potpora za razvoj novih poduzeća u poljima kreativne industrije (novi mediji, nove tehnologije i ICT).

170 000 € odobrenih za projekt Intermodal uključuju izradu prometne studije pomoću koje bi Šibenik u budućnosti integrirao više vrsta prijevoza u svoj sustav. Predviđa provedbu zajedničkih aktivnosti usmjerenih na identificiranje najboljih metoda postizanja efikasnosti sustava lokalnog transporta. To uključuje bicikle ili nove brodske linije, primjerice liniju koja bi povezivala plažu Banj s Mandalinom.

Projekt Next (325 000 €) predviđa izradu online platforme za transfer znanja i tehnologija između znanstveno – istraživačke zajednice na sveučilištima i poduzetnika, koja bi obuhvatila čitav prostor Jadranskog mora. Uključuje 11 partnera iz 6 zemalja: Italija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora.

Treba spomenuti i projekt Juraj Dalmatinac kao virtualni vodič za posjetitelje šibenske katedrale čiji je nositelj Turistička zajednica grada Šibenika. Kroz projekt će se digitalno kreirati lik Jurja Dalmatinca, da uz animaciju i popratni govor bude virtualni vodič posjetiteljima. To će se realizirati u tehnici „proširene stvarnost“ (augmented reality), što je svojevrsni pilot projekt „proširene stvarnosti“ koja je utkana u nedavno predstavljen projekt turističke valorizacije tvrđave Barone. 

Ovakvi manji projekti odskočna su daska za dobivanje većih iznosa od Europske unije te uspješna referenca za daljnje širenje projekata. Svu potrebnu dokumentaciju uspješno pripremaju pročelnici i zaposlenici Gradske uprave. Jednom mjesečno održavaju se sastanci s čelnim ljudima gradskih poduzeća kako bi se dogovorili koji su projekti prioritetni za grad.

  Objavljeno: 04.02.2013, 14:09h