Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gradonačelnik Burić dobitnik nagrade „Prijatelj Makedonije“

Gradonačelnik Burić dobitnik nagrade „Prijatelj Makedonije“

 

 

Gradonačelnik Željko Burić primio je danas priznanje „Prijatelj Makedonije“ na svečanom otvorenju manifestacije Dani makedonske kulture u Šibeniku, u organizaciji udruge „Hrvatsko-makedonska tangenta“. Riječ je o najvećem priznanju, koje su dosad dobivali bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stipe Mesić, a Burić se u svom govoru srdačno zahvalio udruzi s kojom Grad Šibenik godinama odlično surađuje.

„Posredstvom Tangente ostvareni su brojni kontakti i izgrađeni su dobri, i poslovni i prijateljski, odnosi između Šibenčana i ljudi iz Makedonije. Vjerujem da će i ovogodišnja manifestacija Dani makedonske kulture proteći uspješno, uz želju da se ova praksa povezivanja i suradnje naših naroda nastavi i dalje“, kazao je gradonačelnik Burić.

Tradicionalna manifestacija Dani makedonske kulture u Šibeniku, koja se organizira pod motom “S otoka na kopnu, ka otoku na moru”, održava se od 2. do 5. rujna. Radi se o susretu hrvatskih i makedonskih, novinara, pisaca i umjetnika koji će ove godine kao središnju temu okruglog stola na Zlarinu imati “Utjecaj tradicije na suvremenu kulturu i umjetnost”.

U nedjelju, 3. rujna, sudionici  kulturnog događanja odlaze na Zlarin, gdje se susreti makedonskih i hrvatskih pjesnika, novinara, književnika i publicista nastavljaju u 11 sati u Centru koralja Zlarin okruglim stolom o temi “Utjecaj tradicije na suvremenu kulturu i umjetnost”. Bit će prikazan i film “Balkan nije mrtav” u režiji Aleksandra Popovskog.

U  Trutinim dvorima, u popodnevnim satima slijede književni razgovori i rasprava Tragom pisane riječi, a nakon toga će se predstaviti renomirani makedonski pisac Tomislav Osmanli. Gojka Skorić Pelajić , autorica je izložbe fotografija “More” koja će također biti otvorena u okviru ove manifestacije.

Sudionike ovogodišnjih Dana makedonske kulture u Šibeniku u ponedjeljak, 4. rujna, primit će gradonačelnik grada domaćina, Željko Burić.

U Muzeju grada, s početkom u 18 sati, dr. Ljupčo Janevski, direktor vladine Agencije za promociju i potporu turizmu Makedonije, održat će predavanje o temi “Eko turizam i održivost destinacije”, a u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, u 19 sati,otvara se izložba likovnih radova “Olovka crta srcem- Hristovim”, autora prof.dr. Hrista Petreskog iz Skoplja. Petreski je, inače, književnik, slikar i aktualni predsjednik Društva pisaca Makedonije.

Zadnjeg dana susreta, u utorak, 5. rujna, makedonski gosti, u pratnji svojih šibenskih domaćina, posjetit će Primošten.

Dani makedonske kulture u Šibeniku održavaju se četvrti put. Organizator događaja je nevladina udruga Hrvatsko-makedonska tangenta a pokrovitelji su Savjet za nacionalne manjine RH i gradonačelnik Grada Šibenika, dr. Željko Burić. Manifestaciju podupiru Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika, Šibensko-kninska županija, JU Tvrđava kulture Šibenik, Hrvatski centar koralja Zlarin, Muzej grada Šibenika i Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić".

  Objavljeno: 02.09.2023, 21:34h