Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gradonačelnik Burić otvorio Trebotićevu izložbu Ex Voto

Gradonačelnik Burić otvorio Trebotićevu  izložbu Ex Voto

 

 

U Muzeju grada Šibenika otvorena je izložba Ex Voto vizualnog umjetnika Matka Trebotića. Izložba je otvorena u sklopu likovnog programa 63. Međunarodnog dječjeg festivala, a posvećena je Mateji i Piji i svoj djeci svijeta. Izložbu je službeno otvorio šibenski  gradonačelnik Željko Burić.

Povodom izložbe Matko Trebotić donirao je grafičko pjesničku mapu Muzeju grada Šibenika. To je jedan od 50 takvih mapa koju potpisuju Matko Trebotić (fotolitografije) i Arsen Dedić (pjesme). Grafička mapa tiskana je na hrvatskom i njemačkom jeziku 1985. u Düsseldorfu. Predgovor potpisuje Vlado Bužančić.

Grad Šibenik bogatiji je tako za još jedan rad ovog sjajnog umjetnika. Pored zastora u šibenskom kazalištu, posjedujemo i jednu od rijetkih mapa. Hvala umjetniku Matku Trebotiću na ovoj donaciji. Pravo je zadovoljstvo razgledati izložbu najnovijih slika ovog umjetnika koji više od šest desetljeća neumorno stvara.

Za razliku od ranijih radova Matko Trebotić nam se u novom ciklus predstavlja kolorističkim nanosima koji u kombinaciji s bijelom donose svježinu svojstvenu samo ovom umjetniku. Za razliku od prethodnih ciklusa nemamo više crteža ni karakterističnih simbola (crkva, tlocrt crkve, križ, glagoljica), već na slici dominira izmaštani apstraktni pejzaž.

Autor izložbe koja se može razgledati do 8. srpnja 2023. godine  je Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Matko Trebotić rođen je u Milni na Braču. Završio je splitsku Klasičnu gimnaziju, a 1961. godine diplomirao na beogradskom arhitektonskom fakultetu. Tijekom 1971. i 1972. pohađa poznatu Folkwangschule u Essenu, kao meisterschüler, kod profesora Hermana Schardta. Od 1970. počinje intenzivno izlagati diljem Europe i svijeta, gdje ostvaruje više od stotinu samostalnih i više od tri stotine skupnih izložaba.

Kao slikar, Trebotić je pronašao slikovnu formulu kojom je, na kreativan i slikarski vrstan način, uspio povezati lokalno i globalno. O njegovom je djelu tiskano pet monografija, a djela mu se nalaze u mnogim domaćim i stranim zbirkama i muzejima. Izradio je veličanstveno djelo Jadranski poliptih- svečane zastore za kazališta u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Šibeniku. S istaknutim hrvatskim i inozemnim pjesnicima, tiskao je dvadesetak pjesničko grafičkih mapa.O Trebotićevom radu snimljeno je više TV filmova.

S vremena na vrijeme bavi se prostornim instalacijama, kao i kazališnim i televizijskim scenografijama. Za svoj umjetnički rad dobio je dvadesetak nagrada, od kojih treba istaknuti godišnju nagradu Vladimir Nazor 1990., Nagradu Grada Splita 1991., odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996., nagradu Bijenala u Seoulu 2000., nagradu Jure Kaštelan 2004., nagradu Rudolf Bunck Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu za najbolji likovni rad u kazalištu 2006., nagradu Splitsko- dalmatinske županije za sveukupni umjetnički rad 2006., Nagradu Rotary international-a Paul-Harrisa-fellow te nagradu Grada Splita za životno djelo 2009. godine.


 

 

  Objavljeno: 26.06.2023, 11:51h