Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gradonačelnik Burić: povijesna baština je naše blago i nastavljamo raditi na njenoj valorizaciji

Gradonačelnik Burić: povijesna baština je naše blago i nastavljamo raditi na njenoj valorizaciji

 

 

Gradonačelnik Željko Burić i zamjenik Danijel Mileta sa suradnicima obišli su   danas Zapadni ili  Dolački bedem u povijesnoj jezgri grada Šibenika, na  kojem je okončana treća faza  konzervatorsko - restauratorskih radova. Radove je izvela  tvrtka Kor d.o.o. za restauratorske usluge iz Splita.

Proteklih nekoliko godina Grad Šibenik je izvodio konzervatorsko-restauratorske radove obnove na  bedemu vrijedne 720 tisuća kuna od čega je preko Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, Ministarstvo kulture bespovratno sufinanciralo iznos od 420 tisuća kuna.

„Šibenik je u prošlosti bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali te je utvrđivanje grada bilo od velike važnosti,  posebice kada je nailazila opasnost od turskih osvajanja. Uz naše četiri tvrđave, upravo su i  fortifikacijske zidine  vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika i bogate povijesne baštine, stoga nam je izuzetno važno restaurirati ih, zaštiti i valorizirati“, kazao je gradonačelnik Burić.

Radovi su se odvijali pod smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku te su obuhvatili mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine. Provedeno je  čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.Ž

„Obrambeni sustav je tijekom povijesti oštećivan, porušen ili oskvrnjen nadogradnjama i adaptacijama. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvan je veći dio. Kroz ranije zahvate smo riješili prvih 100 metara vanjskog plašta sjeverne strane bedema prosječne visine pet metara, a ovom zadnjom fazom radova je restauriran ostatak. Kako volim reći, na svaku kunu iz gradskog proračuna pronašli smo  kunu iz vanjskih, bespovratnih, izvora financiranja, čime multipliciramo brojeve naših planiranih i realiziranih projekata“,  kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta.

Podsjetimo, sukladno željama gradskih vijećnika, ovaj dio povijesne baštine Šibenika će se pokušati dodatno turistički valorizirati. U tom cilju je Grad Šibenik s Hrvatskim restauratorskim zavodom potpisao ugovor o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i izradi konzervatorskog elaborata, vrijedan 125 tisuća kuna, koja dokumentacija je u izradi.

  Objavljeno: 06.05.2022, 10:41h