Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gradonačelnik okupio organizatore i suradnike ovogodišnje šibenske Adventure

Gradonačelnik okupio organizatore i suradnike ovogodišnje šibenske Adventure

 

 

Gradonačelnik Željko Burić primio je danas organizatore i suradnike ovogodišnje Adventure Šibenik, predstavnike Javne ustanove „Tvrđava kulture“ i Turističke zajednice grada Šibenika, gradskih komunalnih poduzeća i Nacionalnog parka Krka. Primanje je bila prilika za zahvalu na uspješnoj suradnji i organizaciji brojnih blagdanskih programa i događanja koji su upriličeni tijekom mjeseca prosinca u Šibeniku pod motom „GREENtanje u Parku“.

„Iza nas je organizacija osme, po mnogima, omiljene gradske manifestacije. Kada pogledamo unatrag, možemo kazati kako je Šibenik upravo zahvaljujući Adventuri i bogatom te raznovrsnom programu održao živost i u hladnijem dijelu godine. Kvalitetnim i atraktivnim programima i obalni gradovi su pokazali da imaju što ponuditi i time su produžili turističke aktivnosti i na zimske mjesece. Usudio bih se reći da je Šibenik u 2023. godini intenzivno „živio“ od ožujka do kraja prosinca, a raduje i činjenica da gradske aktivnosti prate ugostitelji i iznajmljivači“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Šibenik je ponovno bio jedna od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji doček s višednevnim programom na dvije gradske pozornice u sklopu 321 FESTA koji su predvodili Parov Stelar i Stereo MS's! Posljednja dva dana 2023. godine na trgu ispred UNESCOve katedrale sv. Jakova plesalo je oko četiri tisuće ljudi!

Šibenik je u razdoblju od 29. do 31. prosinca prošle godine posjetilo ukupno 6 posto više gostiju nego u istom razdoblju 2022. godine, dok je stranaca lani u Krešimirovom gradu bilo 14,3 posto više nego preklani. Prema podacima sustava e-Visitor, gotovi svi gosti boravili su u Šibeniku najmanje dvije noći. Noćenja je u usporedbi s 2022. godinom tijekom zadnja tri dana 2023. godine bilo 11 posto više. Stranih noćenja zabilježeno je 13 posto, a domaćih 10,3 više nego pretprošle godine. 

„Najviše gostiju Šibenik je posjetilo 30. prosinca kada je ispred katedrale sv. Jakova nastupao austrijski DJ Parov Stelar. U odnosu na godinu ranije, tog dana Šibenik bilježi 20 posto više gostiju te porast broja noćenja od 23 posto. Gledajući cijeli prosinac, Šibenik bilježi 22,8 posto više dolazaka u 2023. nego u 2022. godini te porast broja noćenja od 18,6 posto. Imali smo kontinuitet od ljeta, sjajnu posezonu i odličan prosinac tako da zaista možemo biti zadovoljni“, istaknuo je direktor šibenskog TZ-a Dino Karađole.

Prema podacima Porezne uprave, tijekom prosinca 2023. godine u Šibeniku izdano je 14% više računa, odnosno potrošnja je za 33% veća u odnosu na godinu ranije. Naime, tijekom prosinca 2023. godine izdano je 529.124 računa, a iznos računa iznosio je 4.532.993,37 eura, dok je u razdoblju od 01.prosinca do 31.prosinca 2022. godine ukupan broj fiskaliziranih računa bio 463.571 računa, a iznos računa iznosio je 3.414.645,71 eura.

„Ukupno je na Adventuri i 321 FESTU održano 47 glazbenih programa. Kreativni dječji program Adventurica prvi je put održan u Kući umjetnosti Arsen, a pod novim imenom Arsenturica održano je preko 40 edukativnih, zabavnih i kreativnih programa za djecu. Zahvaljujem svima na suradnji i potpori, a osobito našim donatorima i sponzorima“, poručila je ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić.

Prvi put je u sklopu Adventure održana utrka Adventura RUN na kojoj je trčalo preko 100 natjecatelja, dok je osmu godinu zaredom održano omiljeno gastro natjecanje Fritulada, na kojoj se u pripremanju fritula natjecalo 11 ekipa. Nagrađeni su najljepše uređeni gradski izlozi u sklopu natječaja Božićni medenjak, a na 11 kućica na Poljani u sklopu Sajmića mogli su se kupiti originalni pokloni od domaćih poduzetnika.  Prvog dana ove godine na stotine lampiona obasjalo je nabo nad Šibenikom, a prihod od prodaje išao je udruzi Izvor ljubavi kojima je uplaćeno ukupno 4.200 eura.

Nakon prošlogodišnjeg impozantnog gramofona u središtu Perivoja Roberta Visianija, tim kreativaca okupljen u Kolektiv 4b ove zaslužan je za impresivnu instalaciju ‘Dvorana, lopta, stolice’ posvećenu košarkaškom velikanu Draženu Petroviću u obljetnici 60 godina od njegova rođenja. Ispred stiliziranog kipa dječaka s loptom i velike staklene četvorke ispunjene košarkaškim loptama, tek rijetki nisu zastali. Na instalaciji je radilo više od 35 kreativaca iz raznih udruga i tvrtki!

Vitićevim morem, klizalištem na glavnom gradskom trgu koje je bilo otvoreno duže od mjesec dana klizale su tisuće djeca, a  kao i do sada, jutarnji su klizački termini bili besplatni svim šibenskim osnovnoškolcima. Svakako treba napomenuti kako je Adventura i ove godine imala zeleni predznak kao jedini plastic free adventski sajam u Hrvatskoj

 

  Objavljeno: 11.01.2024, 13:12h