Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gradski vijećnici o točkama dnevnog reda izjasnili se elektroničkim putem

Gradski vijećnici o točkama dnevnog reda  izjasnili se elektroničkim putem

 

 

Danas je održana 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika uz izjašnjavanje vijećnika putem elektroničke pošte. Sjednica je održana elektroničkim putem zbog trenutne  epidemiološke situacije u zemlji, a posebno uzimajući u obzir Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. ožujka 2020. godine kojom je među ostalim određena zabrana okupljanja više od pet ljudi na jednom mjestu.

Gradski vijećnici jednoglasno su  prihvatili  prijedlog Odluke o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi kojom se u gradu Šibeniku uređuje pitanje predmetnog novčanog javnog davanja koje se koristi za održavanje i građenje navedene komunalne infrastrukture na području Grada Šibenika, a prihvaćen je i prijedlog Odluke o dopuni Odluke o komunalnom doprinosu.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog Odluke o odgodi obveze plaćanja i otpisu komunalne naknade za nekretnine koje služe u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusom. Navedenom odlukom određeno je kako poduzetnicima koji su obveznici plaćanja komunalne naknade za nekretnine koje služe uz svrhu obavljanja poslovne djelatnosti, a kojima je poslovanje ograničeno ili ugroženo kao posljedica Odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničenja održavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja odgađa se plaćanje komunalne naknade za 4.,5. i 6. mjesec 2020. godine za godinu dana od dana nastanka obveze plaćanja.

Izglasan je i prijedlog Odluke o oslobađanju plaćanja zakupnine i naknade korištenja javne površine. Odluka se odnosi na poslovne subjekte, koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Šibenika i s Gradom Šibenikom imaju sklopljene važeće ugovore o zakupu, a onemogućeno im je poslovanje zbog mjera suzbijanja korona virusa COVID-19.

Također, odluka se odnosi na poslovne subjekte, korisnike javnih površina za postavljanje otvorene i zatvorene terase te za postavljanje kioska kojima je onemogućeno poslovanje zbog mjera suzbijanja korona virusa. Oslobađanje plaćanja primjenjivat će se za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine.

Vijećnici su izjašnjavanjem putem elektroničke pošte prihvatili i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o mjerilima za naplatu usluga u DV Smilje, kao i DV Šibenska maslina. Objema odlukama definirano je kako se roditelji oslobađaju od naplate sudjelovanja u cijeni programa, a koji se umanjuje srazmjerno broju dana trajanja nemogućnosti korištenja usluga dječjeg vrtića.

Na prijedlog gradskog  vijećnika  Antona Dobre  dnevni red današnje sjednice nadopunjen je točkom  - prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Šibenika za 2020.g., kojom se predlaže da se  korisnici predškolskih ustanova privatnih i vjerskih osnivača na području Grada Šibenika u razdoblju trajanja mjera Nacionalnog stožera RH  oslobode od plaćanja naknade srazmjerno broju dana trajanja nemogućnosti korištenja usluga vrtića. Također, prijedlog Odluke obuhvaća sufinanciranje predškolskih ustanova od strane Grada Šibenika sukladno  ugovornim obvezama. Prijedlog Odluke prihvaćen je većinom glasova gradskih vijećnika.

Amandman je uputio  vijećnik Milorad Mišković, no isti  nije usklađen  s Poslovnikom Gradskog vijeća Grada Šibenika, budući da se ne odnosi na konkretnu točku dnevnog reda.

Poziv predsjednika Gradskog vijeća Dragana Zlatovića na odricanje od vijećničke naknade za mjesec ožujak 2020. godine, kako bi svojim doprinosom pripomogli potrebama Opće bolnice Šibensko-kninske županije u nabavio medicinske opreme, podržan je većinom vijećnika.

„ U ovoj izvanrednoj situaciji cilj nam je održati financijsku stabilnost te zaštiti šibensko gospodarstvo. To je i bio razlog sazivanja sjednice Gradskog vijeća kako bismo stvorili pravnu osnovu za provedbu mjera pomoći šibenskim gospodarstvenicima i poduzetnicima.

Napominjem i da unatoč trenutnom stanju nije promijenjen ugovorni odnos Grada  Šibenika s privatnim i vjerskim osnivačima predškolskih ustanova  te će istima biti isplaćene subvencije u skladu sa sklopljenim ugovorima. Istovremeno, Grad  nema pravnu mogućnost utjecati na interne  odluke  drugih osnivača koji pružaju javne usluge i korisnika samih usluga po pitanju cijene.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

U kontekstu vijećničkih prozivanja posredstvom sredstava priopćavanja, gradonačelnik je istaknuo i kako su bez potrebe da ih se na to posebno upozorava  trgovačka društava  čiji je osnivač grad Šibenik dokinula naknade članovima  Nadzornih odbora.

„Ovo nije vrijeme za politiziranje i prozirni populizam, naprotiv, u ovom razdoblju, više no ikad, trebamo biti složni na svim razinama kako bi se što brže i uspješnije othrvali  pandemiji.“, poručio je gradonačelnik Željko Burić.

 

 

 

 

 

  Objavljeno: 30.03.2020, 14:01h