Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Hotel koji se ne gradi – idejni projekt raspršenog hotela u Šibeniku

Hotel koji se ne gradi – idejni projekt raspršenog hotela u Šibeniku

 

 

Projekt raspršenog hotela, koji bi okupio pružatelje usluga u turizmu u staroj gradskoj jezgri, predstavljen je danas na inicijalnoj tribini u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika. Kao gost predavač nastupio je konzultant Robert Baćac, koji je ujedno i direktor istarskog modela difuznog hotela među raspršenim seoskim domaćinstvima.

Riječ je talijanskom modelu gdje danas djeluju 62 takva hotela. Ministarstvo turizma nedavno je donijelo Strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine u kojoj raspršenim, difuznim hotelima daje prioritet u razvoju privatnog smještaja. Uvođenjem ovakvog oblika integracije smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, Šibenik bi bio prvi grad u Hrvatskoj koji bi pokrenuo takvu inicijativu.



„Realizirali smo projekte poput plaže Banj koji su dali značajne rezultate za razvoj turizma i to nas je potaklo da idemo korak naprijed“, istaknuo je gradonačelnik dr. Ante Županović, dok je njegov zamjenik Franko Vidović naglasio da je najveća prednost ovog modela to što omogućava hotel bez nove gradnje, već na osnovu postojećih resursa koji se dodatno valoriziraju.



Projekt je usklađen sa Strategijom razvoja Grada Šibenika i razvojem poduzetništva u staroj gradskoj jezgri. U sinergiji je i s aktualnim projektima Grada Šibenika kao što su plaža Banj, ljetna pozornica na tvrđavi svetog Mihovila te projektima Jewel i Intermodal za koje je Grad Šibenik uspješno aplicirao na europske fondove i koji se direktno odnose na staru gradsku jezgru i turizam. Šibenik je prošlu turističku sezonu završio s povećanjem noćenja od čak 28 % i nedvojbeno je da su tom rezultatu upravo pridonijeli projekti poput plaže Banj. Organiziranje raspršenog hotela dodatno će pridonijeti povećanju smještajnih kapaciteta i duljem zadržavanju turista u gradu.

Ovakav model je karakterističan za povijesne jezgre. Osnovna ideja je stavljanje u funkciju građevina unutar jezgre kojima se daje nova vrijednost kroz turističke usluge te povezivanje postojeće ponude privatnog smještaja. Cilj je potaknuti razvoj autentičnih usluga, a u isto vrijeme očuvati i popularizirati tradicijsku kulturu i generirati prihod u cijeloj zajednici.

Smještaj u ovakvom hotelu organiziran je u više različitih međusobno nepovezanih objekata. Postoji centralna recepcija i centralni restoran te umreženi sustav ostalih usluga poput turističkih vodiča, suvenirnica, parkinga i slično.

Vođenje i organiziranje ove vrste hotela moguće je kroz udruživanje vlasnika pojedinih objekata koji stvaraju zajedničku upravljačku strukturu. Upravljačku strukturu može organizirati i lokalna samouprava kroz posebnu organizaciju koja će okupiti vlasnike smještajnih jedinica kao raspršeni hotel.

„Podržavam ideju umrežavanja, ali nositelj takvog projekta mora biti Grad Šibenik koji će na ovaj način poboljšati uvjete iznajmljivača. Ovako ćemo ozbiljnije konkurirati na tržištu i riješiti probleme poput parkinga ili recepcije te stvoriti perspektivu za razvoj zdravstvenog, kulturnog i sportskog turizma i preko zime“, istaknuo je šibenski iznajmljivač Anton Dobra.

  Objavljeno: 18.02.2013, 14:07h