Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Hvala za darovanu krv!

Hvala za darovanu krv!

 

 

U Hrvatskoj se 25. listopada obilježava Dan darivatelja krvi. Toga dana želi se zahvaliti svim darivateljima na njihovoj humanosti i plemenitosti, te podsjetiti javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života.  Obilježavanju ovog dana tradicionalno se  pridružio i Grad Šibenik. Tim povodom danas će u Gradskoj vijećnici biti nagrađeni dobrovoljni darivatelji krvi koji su sudjelovali u najvećem broju akcija darivanja. Ispred Grada Šibenika pozdravit će ih pročelnica za društvene djelatnosti Živana Podrug te im zahvaliti na njihovoj plemenitosti u darivanju toga lijeka kojeg jedino može proizvesti čovjek - darivatelj krvi, a koji je toliko potreban bolesnima i unesrećenima.

25.10. posvećen je obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela 25.10.1953.g. tijekom Tjedna Crvenog križa. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i potiče trajno organiziranje darivanja krvi.

Prikupljanje krvi u Hrvatskoj temelji se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti, a promociju davalaštva, organizaciju akcija davanja krvi i brigu o njenoj sigurnosti zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Transfuzijska služba Hrvatske. U Hrvatskoj ima više od 176.000 dobrovoljnih darivatelja krvi zahvaljujući kojima je lani prikupljeno oko 160.000 doza - krv daje 3,8% stanovništva, odnosno sakupi se 38 doza na 1000 stanovnika. Ipak, trebali bi težiti još boljim rezultatima (prosjek darivatelja krvi zapadnoeuropskih zemalja je više od 5% stanovništva).

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Međunarodne Federacije drauštava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Međunarodne udruge transfuzijskih službi (ISBT) i Međunarodne organizacije dobrovoljnih davanja krvi (FIODS). Cilj obilježavnja Svjetskog dana darivatelja krvi je probuditi i ojačati svijest o važnosti darivanja krvi.

 

  Objavljeno: 25.10.2011, 09:54h