Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Izaslanstvo Grada Šibenika sudjelovalo u svečanostima u povodu Dana grada Dubrovnika

Izaslanstvo Grada Šibenika sudjelovalo u svečanostima u povodu Dana grada Dubrovnika

 

 

Izaslanstvo Grada Šibenika predvođeno zamjenikom gradonačelnika Danijelom Miletom sudjeluje na svečanostima u povodu Dana grada Dubrovnika i Feste sv. Vlaha.

Povodom obilježavanja Feste sv. Vlaha održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u Kazalištu Marina Držića.

Dubrovčani u čast svog zaštitnika organiziraju raznolike kulturne i sportske manifestacije koje se odvijaju u gradu već nekoliko dana prije samog dana svetog Vlaha, 3. veljače.

Na sam blagdan sv. Vlaha bit će održano svečano euharistijsko slavlje, koju će predvoditi Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH. Misa će se održati ispred Katedrale Gospe Velike.

Vrhunac svečanosti je velika svečana procesija koja na dan svetog Vlahe prolazi kroz grad, a koja će se održati nakon misnog slavlja. 

Festa svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, UNESCO –va je nematerijalna svjetska baština u Hrvatskoj koja neprekidno traje od 972. godine do danas. Temelji se na legendi o pojavljivanju svetoga Vlaha koji je pomogao Dubrovčanima u obrani od Mlečana.

Festa sv. Vlaha bio je blagdan svih stanovnika Dubrovačke Republike. Kako bi se omogućilo sudjelovanje svima, uvedena je tzv. „Sloboština svetog Vlaha“, razdoblje kad je svaki prekršitelj, kažnjenik i prognanik mogao dva dana prije i dva dana poslije blagdana slobodno doći u grad, a da ga nitko nije smio pozvati na odgovornost. Ta se sloboština kasnije proširila na 7 dana prije i 7 dana poslije blagdana.

  Objavljeno: 02.02.2023, 09:35h