Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Kroz program STANADI obnovljen gotički portal u Ulici Jurja Šižgorića

Kroz program STANADI obnovljen gotički portal u Ulici Jurja Šižgorića

 

 

Gradonačelnik Željko Burić u nazočnosti konzervatora Ive Šprljana obišao je danas u staroj šibenskoj gradskoj jezgri dvije adrese na kojima su, u sklopu programa STANADI (Starine naše divne), obnovljeni povijesni arhitektonski detalji. Riječ je o gotičkom portalu u Ulici Jurja Šižgorića te portalu i drvenim vratnicama na adresi Ulica 15. siječnja 1873.

„Grad Šibenik, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku, više od dva desetljeća provodi obnovu arhitektonskih detalja na šibenskim  kulturnim dobrima kroz program STANADI. Kroz godine je očuvano i obnovljeno više od 45 dragocjenih detalja u povijesnoj jezgri grada kao što su portali, vratnice, dimnjaci, grbovi i slično. Zbog svojih potencijala i slojevitosti povijesna jezgra grada Šibenika jedna je od najljepših, a zahvaljujući ciljanim projektima gradske uprave i programu STANADI, i najočuvanijih cjelina takvog tipa. Svaki novoobnovljeni detalj doprinos je očuvanju baštine i prebogate šibenske povijesti.“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Gotički portal u Ulici Jurja Šižgorića jedan je od 20-ak takve vrste u Šibeniku, a konzervatorsko-restauratorske  radove izvela je zadarska tvrtka Travej. Istoj tvrtki povjereno je i čišćenje i konzervacija portala u Ulici 15. siječnja 1873., a na toj adresi obnovit će se i drvene vratnice baroknih stilskih karakteristika iz 18. stoljeća. Riječ je o jednima od 30-ak najstarijih drvenih vrata u Šibeniku. Radove na ovim vratnicama izvest će Božo Petretić, restaurator majstor.

„Gotički portal iznimno je zanimljiv element srednjovjekovne arhitekture grada Šibenika. Kapiteli su s uzdignutim listovima iznad kojih je tipična gotička profilacija. Ta je izvedba kapitela još ukočena i nema one vedrine i razigranosti koju je u izradu kapitela unio majstor Juraj Dalmatinac sredinom 15. stoljeća pa ovaj portal oprezno treba pripisati vremenu prije dolaska Jurja u Šibenik, a to je prva polovica 15. stoljeća. Sukladno šibenskoj heraldici grb može pripadati plemićkoj obitelji Draganić, u čijim se grbovima pojavljuje motiv orlovog krila koji pandžom pridržava konjsku glavu. Isti motiv je i na gotičkom grbu šibenske plemićke obitelji Mišić. Naime, inicijali ZM na grbu našeg portala su naknadno uklesani, a mogli bi pripadati Ivanu Mišiću jer ime Ivan u povijesti Dalmacije često je zamjenjivano imenom Zuane. Inače portal pripada tipu dvorišnog portala tipične šibenske gotičke palače. Naime, kroz ovakve portale nije se direktno ulazilo u zgradu već najprije u dvorište u kojem se nalazilo kameno stubište koje je vodilo na reprezentativni kat palače koji je imao svečano ukrašeni salon za prijem i boravak plemićke obitelji.“, opisao je obnovljeni portal u Ulici Jurja Šižgorića konzervator Ivo Šprljan, ujedno i voditelj programa STANADI.

Ovo je, inače,  47. projekt iz programa STANADI,  za koji je u ovogodišnjem  gradskom proračunu osigurano 120 tisuća kuna.

 

  Objavljeno: 01.12.2020, 11:58h